Skip to main content

Παρέμβαση Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας μετά την κατάρρευση της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μείωσε τα επιτόκια επί των καταθέσεων συναλλάγματος μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι μείωσε τα επιτόκια επί των καταθέσεων συναλλάγματος μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία κατέγραψε ιστορικά χαμηλές ισοτιμίες απέναντι στο δολάριο και το ευρώ.

Η απόφαση αποτελεί άμεση αντίδραση στην αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας που έχασε περί το 4% της αξίας της απέναντι στα δύο αυτά νομίσματα. Τα επιτόκια θα μειωθούν από αύριο Τρίτη, περνώντας από το 4% στο 3,5% για το δολάριο και από το 2% στο 1,5% για το ευρώ.

Η πτώση της λίρας οφείλεται στο ότι το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κέρδισε 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο.