Skip to main content

Παρέμβαση ΕΚΤ στα εσωτερικά της Ελλάδας καταγγέλλει ο Τουσέν

Η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, ακόμη και σε θέματα εκτός των αρμοδιοτήτων της, τονίζει ο συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος.

Ενδεχόμενος περιορισμός της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) θα αποτελέσει ωμή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην πολιτική ζωή της χώρας, με στόχο την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης που εκλέχθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, καταγγέλλει ο Βέλγος καθηγητής οικονομίας και συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος Ερίκ Τουσέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, ακόμη και σε θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της, όπως οι συλλογικές συμβάσεις ή η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τουσέν, η ΕΚΤ «ξεπερνά σαφώς αυτά που προβλέπονται στις δικαιοδοσίες της», ενώ της καταλογίζει παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Επιπλέον, προσάπτει στην ΕΚΤ παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

«Και η ΕΚΤ συστηματικά προβάλλει τη γνώμη της σε όλα αυτά και θέλει να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση. Και σε αυτό το επίπεδο όταν η ΕΚΤ κάνει κάτι τέτοιο ξεπερνά σαφέστατα την εντολή που έχει». σημειώνει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τουσέν τονίζει ότι στην εντολή της, η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να περιορίζει την πρόσβαση στη ρευστότητα, αλλά εκτιμά πως αν το κάνει θα είναι ένα μέσο εκβιασμού προς τις αρχές της χώρας.

«Μπορεί να το κάνει, από νομικής πλευράς είναι στις δικαιοδοσίες της, αλλά αν το αποφασίσει θα είναι μια χειρονομία επέμβασης στην πολιτική ζωή μιας χώρας για να αποσταθεροποιήσει μια κυβέρνηση, που είναι μια δημοκρατική κυβέρνηση, που έλαβε τη λαϊκή υποστήριξη μέσα από τις κάλπες πριν τρείς μήνες», καταλήγει ο κ. Τουσέν.