Skip to main content

Παρέμβαση 15 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στον υπουργό Υγείας

Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά για τα κακώς κείμενα του ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει ηλικιακά όρια στο δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Τομεάρχης Υγείας – Βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου και 13  ακόμη βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά για τα κακώς κείμενα του ΕΟΠΥΥ. Ο οργανισμός έχει μπει στον «γύψο»  μετά το απαράδεκτο Π.Δ που υπογράψατε και καταργεί ουσιαστικά την αυτονομία του και γίνεται πλέον ένα τμήμα του υπουργικού γραφείου σας. Μία από τις παρενέργειες της κακής λειτουργίας του Οργανισμού είναι ότι λίγους μήνες αφότου το ΣΤΕ ακύρωσε απόφαση, που όριζε ηλικιακά όρια στην αποζημίωση εξέτασης για τον καρκίνο (θέμα για το οποίο είχαμε κάνει δημόσια παρέμβαση), ο οργανισμός θέτει ξανά όρια για την αποζημίωση αυτή την φορά της εξέτασης HPV DNA(ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα). Η απόφαση εκδόθηκε στις 22-9-2017 από το τμήμα σχεδιασμού αγοράς & παρακολούθησης δικτύου παροχών με θέμα: «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA». Η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα έχουν οι γυναίκες 30- 65 ετών. Είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να βάζει τέτοια όρια;

Είναι δυνατόν να μην καλύπτει νέες κοπέλες, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.  Συνεπώς, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο  όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 18-29 ετών αλλά και νεότερης ηλικίας;
Όπως θα αντιλαμβάνεστε και εσείς η απόφαση αυτή είναι τελείως αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Βάζει ηλικιακά όρια χωρίς καμία λογική και αποκλείει γυναίκες από την συγκεκριμένη εξέταση που είναι ιδιαιτέρως σημαντική».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1.  Γνωρίζετε την συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΠΥΥ που αφορά ηλικιακά όρια για την εξέταση HPV DNA;
2. Με ποια λογική και ποια κριτήρια πάρθηκε αυτή η απόφαση του ΕΟΠΥΥ;
3. Σκοπεύετε να καταργήσετε την συγκεκριμένη απόφαση και να διευρύνετε τα όρια ηλικίας για την εξέταση HPV DNA;».