Skip to main content

Παρέμβαση της ΕΕ για τη ρύπανση του Έβρου από τη Βουλγαρία

Πληροφορίες και εξηγήσεις από τις βουλγαρικές αρχές θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύπανση της λεκάνης απορροής του Έβρου στη Βουλγαρία και ιδιαίτερα των παραπόταμων Chepelarska, Topolnitsa κα
Πληροφορίες και εξηγήσεις από τις βουλγαρικές αρχές θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύπανση της λεκάνης απορροής του Έβρου στη Βουλγαρία και ιδιαίτερα των παραπόταμων Chepelarska, Topolnitsa και Medetska.

Η παρέμβαση προκλήθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος ζήτησε να λάβει η Επιτροπή μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της βουλγαρικής κυβέρνησης προς την κοινοτική νομοθεσία, ιδίως στις οδηγίες για τα ύδατα και σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, ο ποταμός Chepelarska βρέθηκε με περιεκτικότητα σε μόλυβδο σε ποσοστό 9,6 φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο, εξαιτίας ενός ρήγματος της λεκάνης συγκράτησης υπολειμμάτων της εξορυκτικής εταιρείας Gorubso-Laki. Για τον ποταμό Medetska, στο όρος Sredna Gora της Βουλγαρίας, που ρέει δίπλα από τις εγκαταστάσεις του κλειστού κρατικού ορυχείου χαλκού MOK Medet, έχει καταγραφεί και αναφερθεί ρύπανση του ποταμού με χαλκό και μαγγάνιο που προέρχεται από το κλειστό ορυχείο. Η ρύπανση μεταφέρεται μέσω των ποταμών Maritza και Topolniza στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Τέλος, ο ποταμός Topolniza, στο όρος Sredna Gora της Βουλγαρίας, ρέει δίπλα από τις εγκαταστάσεις του χρυσωρυχείου Chelopech που ανήκει στην Dundee Precious Metals. Έχει καταγραφεί και αναφερθεί ρύπανση του ποταμού με νιτρώδες άζωτο και θειικά ιόντα που προέρχονται από τη λεκάνη συγκράτησης υπολειμμάτων του ορυχείου. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα των υδάτων που φτάνουν από τη λεκάνη συγκράτησης υπολειμμάτων στον ποταμό, καθώς και το εύρος pH τους είναι πολύ υψηλά. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο νερό. Το μετάλλευμα του ορυχείου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού.

Σύμφωνα με τον κ. Τρεμόπουλο, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις καθαρισμού ή μηχανισμοί για την επεξεργασία των μολυσμένων υδάτων που απορρέουν από τη λεκάνη συγκράτησης υπολειμμάτων του ορυχείου στον ποταμό Topolniza. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.664 βουλγαρικών λεβ τον μήνα που καταβάλλεται από την εταιρεία, ενώ τα μολυσμένα ύδατα περνάνε από τον ποταμό Topolniza στον ποταμό Maritza και έπειτα στην Τουρκία και στην Ελλάδα.