Skip to main content

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητούν ΕΥΑΘ και δήμος Σταυρούπολης για το νερό

Αίτηση εισαγγελικής παρέμβασης για την ποιότητα του πόσιμου σε Νικόπολη, Ανθόκηπους και τμήμα της Ευκαρπίας έχει ζητήσει η ΕΥΑΘ ΑΕ από κοινού με τον δήμο Σταυρούπολης.
Αίτηση εισαγγελικής παρέμβασης για την ποιότητα του πόσιμου που παρέχεται από τρίτο, σε Νικόπολη, Ανθόκηπους και τμήμα της Ευκαρπίας έχει ζητήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου η ΕΥΑΘ ΑΕ από κοινού με τον δήμο Σταυρούπολης. Είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση του Δήμου Σταυρούπολης και της αρμόδιας διεύθυνσης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας μείζονος σημασίας, η ΕΥΑΘ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι αποκλειστικά με ίδιους πόρους, έχει ολοκληρώσει τα δίκτυα ύδρευσης στις εν λόγω περιοχές του Δήμου Σταυρούπολης και δε νοείται αναρμόδιοι τρίτοι να εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης σε ζώνη αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ.

Επισημαίνεται ακόμα από ανακοίνωση της, ότι αποτελεί υποχρέωση της ΕΥΑΘ Παγίων και του Ελληνικού Δημοσίου η κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν στην κατασκευή αυτών παρά την ύπαρξη χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών.

Τέλος, είναι αναγκαίο να ερευνηθεί πώς, γιατί και από ποιους επιτρέπεται να εξακολουθούν τρίτοι να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης σε ζώνη αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε., όταν έχει ολοκληρώσει τα δίκτυα ύδρευσης στις εν λόγω περιοχές. Στην επιστολή της η ΕΥΑΘ αν έχουν νόμιμη άδεια, πως ηλεκτροδοτούνται, αν υπάρχει τακτικός έλεγχος της ποιότητας του νερού και ποιοι και βάση ποιας νόμιμης διαδικασίας επιτρέπουν τη λειτουργία τους ενώ είναι ενημερωμένοι εδώ και χρόνια για την κατάσταση.