Skip to main content

ΕΛΣΤΑΤ: Δεν θα επιτηρεί παρατηρητής του ΔΝΤ τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Ουδέποτε ελέχθη από τον πρόεδρο της αρχής ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων ή παρόμοιων διαδικασιών, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ουδέποτε ελέχθη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως αναγράφηκε και μεταδόθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχής, ο Αθανάσιος Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής ότι, στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.

Νωρίτερα ο κ. Θανόπουλος φερόταν να είχε παραδεχθεί από το βήμα της Βουλής ότι για λόγους διαφάνειας θα υπάρξει παρατηρητής του Ταμείου που θα επιτηρεί στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Μας ζητήθηκε να υπάρξει παρατηρητής του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ κι εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα τόσο για πηγές όσο και για μεθόδους μας. Βέβαια, υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας» φέρεται να είπε ο κ. Θανόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή.