Skip to main content

«Παράθυρο» για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αφήνει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπονόησε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί η απόφαση του Λονδίνου για αποχώρηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χρησιμοποίησε στίχους από το τραγούδι «Imagine» του Τζον Λένον για να αφήσει ανοικτό παράθυρο παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, όπου είναι προγραμματισμένη ενημέρωση από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για τα σχέδιά της εν όψει Brexit, ο Ντ. Τουσκ υπονόησε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί η απόφαση του Λονδίνου για αποχώρηση.

«Κάποιοι από τους Βρετανούς φίλους μας με έχουν ρωτήσει εάν το Brexit μπορεί να αναστραφεί και κατά πόσον θα μπορούσα να φανταστώ μια παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

«Τους είπα ότι στην πραγματικότητα η Ε.Ε. χτίστηκε επάνω σε όνειρα τα οποία έμοιαζαν αδύνατα ως προς την πραγματοποίησή τους, οπότε ποιος ξέρει;», δήλωσε ο Πολωνός κορυφαίος αξιωματούχος της Ένωσης.

«You may say I am a dreamer, but I am not the only one», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας αυτούσιο τον στίχο του Λένον από το κομμάτι - ύμνο στην ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο.

Τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν σημειώσει ότι η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοικτή για τη Βρετανία.