Skip to main content

Παρατείνεται ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης ναυπηγείων στην Κροατία

Η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε να παρατείνει κατά ένα μήνα την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης κρατικών μονάδων ναυπήγησης.
Στις 15 Απριλίου 2010 η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε να παρατείνει κατά ένα μήνα την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης κρατικών μονάδων ναυπήγησης, από την 19η Απριλίου 2010 στην 19η Μαΐου 2010, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος μελέτης στους υποψήφιους επενδυτές, ανακοίνωσε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ.

Υπενθυμίζεται ότι το «Κροατικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων» (HFP) ανακοίνωσε για δεύτερη φορά, στις 16 Φεβρουαρίου 2010 και μετά τον άγονο διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου, που περιελάμβανε περισσότερο περιοριστικούς όρους, έξι προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση αντίστοιχων κροατικών ναυπηγείων. Συγκεκριμένα, οι προσκλήσεις αυτές αφορούν στην πώληση μετοχών των ναυπηγείων «Brodogradevna Industrija 3. Maj d.d.» στη Rijeka (ποσοστό 83,32%), «Brodogradjevna Industrija Split d.d.» στο Σπλιτ (ποσοστό 99,78%), «Brodotrogir» στο Trogir - περιοχή Split (ποσοστό 95,24%) και «Brodogradiliste Kraljevica d.d.» στην Kraljevica -περιοχή Rijeka (ποσοστό 99,54%), έναντι τιμήματος ενός κούνα (1 ευρώ = 7,3 κούνα) και ειδικών συνθηκών το κάθε ένα, την πώληση του 100% του ναυπηγείου «Brodosplit-Brodogradiliste Specijalnih Objekata» στο Split, έναντι τιμήματος εκκίνησης 18,16 εκατ. κούνα και την πώληση του 59,25% των μετοχών του ναυπηγείου «Uljanik d.d.» της Pula, έναντι τιμήματος εκκίνησης 397,49 εκατ. κούνα, του μόνου ίσως κερδοφόρου ναυπηγείου στην Κροατία.

Ο διαγωνισμός προβλέπει υποχρεωτικούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να καταθέσουν επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια αναδιάρθρωσης των ανωτέρω ναυπηγείων διάρκειας όχι μεγαλύτερης της πενταετίας, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα και σχέδιο επενδύσεων για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Για το «Uljanik» φέρεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει ξεχωριστή απόφαση για την πώληση του 25% των μετοχών στους εργαζόμενους με ειδικούς όρους.

Οι εν λόγω έξι προσκλήσεις προσφορών έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο (και στην αγγλική γλώσσα) του «Κροατικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων» www.hfp.hr (current tenders), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις αναζητήσουν.