Skip to main content

Παρατείνεται η αγωνία για τη Σύνοδο Κορυφής και το πακέτο βοήθειας

Συμφώνησαν για το πακέτο βοήθειας οι υπουργοί Οικονομικών, ωστόσο παρατείνεται η αγωνία για τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής, καθώς θα ξεκινήσει με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, εξαιτίας των χιονοπτώσε
Παρατείνεται η αγωνία για την κρίσιμη για τη χώρα μας Σύνοδο Κορυφής, καθώς εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν με μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν καταλήξει ήδη σε συμφωνία για την ανάληψη «αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης» για τη στήριξη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες, το πακέτο βοήθειας που θα σχεδιάσει και θα συντονίσει η Κομισιόν θα αντλεί τεχνογνωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά όχι κεφάλαια. Θα προϋποθέτει, δε, όπως αναμενόταν, τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Nωρίτερα, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν είχε προβεί στην εκτίμηση ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα αποτελείται από κάποιου είδους ανάμειξη του ΔΝΤ και δάνεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα οργανωθεί, αλλά περιμένω ότι θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ χωρών (της ΕΕ) και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Φάιμαν σε πρωινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού την Πέμπτη.

«Δεν μιλάμε για δωρεά ή επιδοτήσεις, μιλάμε για δάνεια με τόκο τα οποία θα δώσουμε για να βοηθήσουμε μια χώρα, προκειμένου να αποφύγουμε ενοχλήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον», ανέφερε ο Φάιμαν.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θαξεκινήσουν στη 13.00 ώρα Ελλάδος αντί στις 11.30, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.