Skip to main content

Παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητεί ο Μίχαλος

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ζητεί παράταση και διεύρυνση της ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παράταση της ισχύος του νόμου για τις 100 δόσεις, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν και άλλες επιχειρήσεις που λόγω της οικονομικής αστάθειας που προκλήθηκε κυρίως από τα capital controls, τον τελευταίο μήνα, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά οξυμένο πρόβλημα αποπληρωμής των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος σημειώνει στην επιστολή του πως αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργούν, με τα έσοδά τους να έχουν καταρρεύσει και η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Μίχαλου:

«Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ασταθείς οικονομικά εξελίξεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με την επιβολή των capital controls, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν συρρικνωθεί σε επικίνδυνο βαθμό για την ίδια την επιβίωση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Σ αυτήν την χρονική περίοδο ζητούμε την λήψη πρόσθετων μέτρων για την ουσιαστική διευκόλυνση των επιχειρήσεων, των οποίων τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την τροποποίηση του νόμου για τις 100 δόσεις (Ν.4321/2015), προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του, υπό διαφορετικές συνθήκες, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα αποπληρωμής των οφειλών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις τελευταίες εβδομάδες μετά τα capital controls.

Με την νέα ρύθμιση ζητούμε:

-Χρονική παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 για την υπαγωγή των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των προηγούμενων μηνών έως και τον Ιούνιο 2015 συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών για το Δώρο Πάσχα.

-Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για την υπαγωγή στην ρύθμιση αυτή θα πρέπει να είναι η απολύτως συνεπής κατάθεση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

-Η υπαγωγή στην νέα ρύθμιση, έως τις 30 Οκτωβρίου 2015 όσων επιχειρήσεων κάνουν χρήση αυτής της διάταξης, θα προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αυτές, θα εξοφληθούν αντί για 100 σε 72 μηνιαίες δόσεις.

Με την προτεινόμενη διάταξη εκτιμούμε ότι η παράταση της προθεσμίας, αφενός θα διευκολύνει τους οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί έως τώρα στον Ν. 4321/2015 και αφετέρου θα συμβάλει στην διατήρηση των υψηλών ρυθμών αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία».