Skip to main content

Παράταση στα ελαστικά κριτήρια δανεισμού των τραπεζών δίνει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη ελαστικότερα, μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώπιον του Ευρω
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη ελαστικότερα, μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της,  Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, δίνοντας «ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες.

Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- «πέραν του τέλους του 2010», δήλωσε ο κ. Τρισέ και συμπλήρωσε ότι «σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας».

Σημειώνεται ότι, όταν οι τράπεζες θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα. Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης (μίνιμουμ Α-), αλλά η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.