Skip to main content

Παράταση συμβάσεων με το σταγονόμετρο στον δήμο Θεσσαλονίκης

Την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 454 εργαζομένων έως τις 31 Αυγούστου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 454 εργαζομένων έως τις 31 Αυγούστου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αν και η πρόσφατη ρύθμιση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίνει τη δυνατότητα οι συμβάσεις να παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι εν λόγω συμβασιούχοι εργάζονται στην υπηρεσία Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων. Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, προτείνεται η σταδιακή παράταση των συμβάσεων, καθώς ο δήμος αναμένει και τις δικαστικές αποφάσεις για συμβασιούχους που έχουν ήδη προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα.

«Η ρύθμιση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει, όμως, να μετράμε τα πράγματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να επιβεβαιώνουμε τις ανάγκες για προσωπικό. Εάν επιστρέψουν με δικαστική απόφαση οι 450 συμβασιούχοι που έχουν προσφύγει, πώς θα πληρώνεται όλο αυτό το προσωπικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό γίνεται η παράταση συμβάσεων στοευμένα και στοιχειωθετημένα».  

Νωρίτερα, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη δημοτική αρχή να απαντήσει για ποιο λόγο δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις έως 31 Δεκεμβρίου που ορίζει η ρύθμιση. Από την πλευρά του ο Γιάννης Δελής από τη Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε επίσης το δημοτικό συμβούλιο να παραταθούν οι συμβάσεις έως 31.12.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι «για την καθαριότητα των κτιρίων των δηµοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., µπορούν να παρατείνονται µέχρι την 31.12.2015 οι υπάρχουσες συµβάσεις ή να επανασυνάπτονται µε την ίδια ηµεροµηνία λήξης ατοµικές συµβάσεις µίσθωσης έργου µε ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισµό των εν  λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.»

Το 2014, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά από δύο ανακοινώσεις πρόσληψης εποχιακού προσωπικού και κατόπιν της εγκριτικής ΚΥΑ (Εσωτερικών και Οικονομικών), είχε προσλάβει για τις υπηρεσίες της «Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων» 462 άτομα συνολικά με συμβάσεις εργασίας οκτάμηνης διάρκειας. Λόγω των υπηρεσιακών συνθηκών και δυνατοτήτων, οι αντίστοιχες συμβάσεις υπογράφηκαν σε διαφορετικούς χρόνους, παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκαν όλες στην ίδια διαδικασία πρόσληψης και στις ίδιες ουσιαστικές αποφάσεις και πράξεις.

Έτσι, οι συμβάσεις αυτές άρχισαν να λήγουν σταδιακά από την 04.05.2015, με αποτέλεσμα, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου να απασχολούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης 136 άτομα, τα οποία εξακολουθούν να απασχολούνται και μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα, τα άτομα που προσελήφθησαν με βάση την ίδια διαδικασία αλλά των οποίων οι συμβάσεις έληξαν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ως άνω νέου νόμου και ως προς τα οποία συντρέχουν οι λόγοι και προϋποθέσεις ίσης μεταχείρισης που προαναφέρθηκαν, τόσο από τη σκοπιά του δήμου μας όσο και από τη σκοπιά των ίδιων των απασχοληθέντων,   ανέρχονται στα 320 άτομα ειδικότητας ΥΕ Εργατών/τριών Καθαριότητας.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την παράταση ή και η διατήρηση σε ισχύ, ανάλογα, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καταρτίστηκαν από  5/9/2014 έως  και 17/12/2014, για συνολικά 454 άτομα. Ορίζει ότι η παράταση ή η διατήρηση σε ισχύ καλύπτει το χρονικό διάστημα  από τη λήξη κάθε αρχικής σύμβασης και μέχρι την 31-8-2015 για όλες τις συμβάσεις και είναι δυνατό να επιμηκυνθεί με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μία ή περισσότερες φορές   και σε κάθε περίπτωση για συνολικό χρονικό διάστημα που θα λήγει οπωσδήποτε την 31.12.2015.

Η δαπάνη που θα προκληθεί για την μισθοδοσία του προσωπικού αυτού, θα καλυφθεί εξ  ολοκλήρου από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.