Skip to main content

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ενάντια στο χρυσό

Κάτοικοι της Χαλκιδικής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη. Διαβεβαίωση Τζιτζικώστα για αυστηρότερους ελέγχους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού. Οι κάτοικοι ζήτησαν και είχαν τελικά συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο κατηγόρησαν για αλλαγή στάσης.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής απέκλεισαν την είσοδο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την οδό Πλούτωνος συμβολικά για λίγα λεπτά της ώρας και φώναξαν συνθήματα εναντίον της επένδυσης.

Σε δηλώσεις τους προτού συναντηθούν με τον κ. Τζιτζικώστα έλεγαν πως ο περιφερειάρχης άλλαξε στάση από το 2014 μέχρι σήμερα για την επένδυση εξόρυξης χρυσού. «Ενώ το 2014 μας έλεγε ότι είναι εναντίον της επένδυσης εφόσον βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, τώρα άλλαξε στάση και είναι αναφανδόν υπέρ της επένδυσης», τόνισαν οι διαδηλωτές. Μάλιστα, επισήμαναν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο με δηλώσεις του περιφερειάρχη εναντίον της επένδυσης...

Λίγο μετά πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας δέχτηκε αντιπροσωπία των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι του ζήτησαν να γίνονται περισσότεροι και πιο αυστηροί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επένδυση και να πάρει πολιτική θέση η Περιφέρεια ενάντια στην επένδυση, όπως έκαναν 27 Δήμοι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κατοίκων, Γιάννη Βερβερίδη, «επιλέξαμε να διαμαρτυρηθούμε στον περιφερειάρχη για τις δηλώσεις του τελευταία ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας, όταν υπάρχουν αποφάσεις 27 δημάρχων που τοποθετούνται αρνητικά. Έπρεπε οι έλεγχοι της Περιφέρειας να είναι πιο εντατικοί για να μην υπάρχουν οι σοβαρότατες παραβάσεις των όρων λειτουργίας της εταιρίας, τις οποίες διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όχι όμως και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Οι διαδηλωτές επισήμαναν ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση του κ. Τζιτζικώστα ότι θα συναντηθεί με τις ελεγκτικές υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος) της Περιφέρειας για να ζητήσει αυστηροποίηση των ελέγχων, ενώ έκαναν λόγο για «διακίνηση επικίνδυνων υλικών». Είπαν μάλιστα ότι η «αλλαγή στάσης» του περιφερειάρχη ότι είναι με τη νομιμότητα κι εφόσον υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για συνέχιση της επένδυσης δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά να την εφαρμόσει είναι «πολιτικό τερτίπι». Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, τόνισε ότι «ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε πως σε ένα από τα επόμενα περιφερειακά συμβούλια θα συζητηθεί πρόταση της αντιπολίτευσης για την έκδοση ψηφίσματος για την επένδυση».

Ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε: «Άκουσα τους προβληματισμούς των κατοίκων της περιοχής, τους επανέλαβα την πάγια θέση της Περιφέρειας ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων διότι μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο στην περιοχή μας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αρκεί να μη βλάπτουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Από το 2014 και μετά υπάρχουν τουλάχιστον 12 αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων που καταρρίπτουν τις αιτιάσεις των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση. Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους. Διαβεβαίωσα ότι θα συνεχιστούν οι ίδιοι ασφυκτικοί έλεγχοι που γίνονται στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δε θα κινδυνεύσει το περιβάλλον και η δημόσια υγεία».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε ήδη στο περιφερειακό συμβούλιο και από τη στιγμή που η Περιφέρεια δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση. Αν επιθυμούν μπορούν να φέρουν ψήφισμα που να τεθεί σε ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι βασικοί έλεγχοι διευκρίνισε ο κ. Τζιτζικώστας γίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας γίνονται κανονικά, ενώ διατύπωσε εκ νέου τη θέση του πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη νομιμότητα.

Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο επίμαχο ηχητικό του 2013, που σύμφωνα με τους κατοίκους αποδεικνύει την «αλλαγή στάσης του», είπε ότι μόλις μπήκαν στο γραφείο του οι κάτοικοι τους έβαλε ο ίδιος να το ακούσουν και διαπίστωσαν πως η στάση του είναι σταθερή.