Skip to main content

Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα

Απάντηση σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για «πολιτικούς κρατουμένους» έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, από το βήμα της Βουλής.

«Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα» δήλωσε στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «θεσμικά κανείς δεν είναι πολιτικός κρατούμενος», κάτι που «δεν προβλέπει η νομοθεσία μας».

Όπως είπε εξάλλου «ούτε υπάρχει κανείς να έχει οδηγηθεί με αυτό το χαρακτηριστικό».

Παρά ταύτα εξέφρασε την επιστημονική του άποψη σύμφωνα με την οποία «η έννοια του πολιτικού κρατουμένου είναι χρήσιμη» εφόσον «αφορά ελαφρά εγκλήματα με πολιτικο-οικονομικό σκεπτικό», δηλαδή «πράξεις που γίνονται στην προσπάθεια προάσπισης μεγάλου κοινωνικού συμφέροντος με παράλληλη προσπάθεια να μην θιγούν συμφέροντα άλλων».

«Αυτές οι πράξεις θα άξιζε να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται για παράδειγμα σε πράξεις που γίνονται σε διαδηλώσεις «όχι όμως αυτές που φτάνουν να πετούν βόμβες» όπως σημείωσε, μεταδίδει το in.gr.

Αναφερθείς στην υπόθεση Λάμπρου, επανέλαβε ότι τον είχε τοποθετήσει για να συνομιλεί με τους κρατούμενους και να μεταφέρει στο υπουργείο τις απόψεις τους ώστε να αποφεύγονται εντάσεις. Αυτόν ήθελαν οι κρατούμενοι για να συνομιλήσουν, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να γίνει συνεννόηση και να επέλθει ησυχία αν δεν επιλεγούν άνθρωποι που αποδέχονται και οι δυο πλευρές.

Δομές για τις φυλακές

Αναφερθείς στην κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί κατά 2.000 (σε σύνολο 9.640 κρατουμένων στις φυλακές) στο πλαίσιο του νόμου για την αποσυμφόρηση και όπως δήλωσε «το κύριο βάρος τώρα θα περάσει στην προσπάθεια δημιουργίας δομών».

Ήδη εργάζεται η επιτροπή για την επανεξέταση του σωφρονιστικού κώδικα, ο οποίος, πάντως, όπως διευκρίνισε, «δεν έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές». Όσον αφορά τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν, είπε ότι ήδη εγκαινιάστηκε η δομή απεξάρτησης κρατουμένων στα Διαβατά και επίκειται επίσκεψη εκεί από τον πρόεδρο της επιτροπής καταπολέμησης των ναρκωτικών και του εγκλήματος του ΟΗΕ.

Επίσης, τέθηκε σε λειτουργία το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των φυλακών με το υπουργείο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την διαφάνεια, όπως είπε, ενώ επίκειται η εγκαινίαση του σχολείου για οροθετικούς και τρία ακόμα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

«Η δημιουργία δομών με εγκαταστάσεις και στελέχωση είναι πιθανώς σημαντικότερο έργο ακόμα και από την νομοθέτηση που μένει γράμμα κενό» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.