Skip to main content

Παραπέμπεται πρώην υπάλληλος της Νομαρχίας και κατήγορος του Ψωμιάδη

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο επιβλέπων υπάλληλος της ΝΑΘ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων και ο ανάδοχος εργολάβος του κατασκευαστικού έργου

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης τρία άτομα παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σχετικά με την κατασκευή της οδού Μεσημερίου - Επανομή.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο επιβλέπων υπάλληλος της Νομαρχίας, ο οποίος ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε σειρά δικαστηρίων με κατηγορούμενο τον πρώην Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ καθώς επίσης και ο ανάδοχος εργολάβος.

Κατηγορούνται για «απιστία» και «ηθική αυτουργία στην απιστία», αντίστοιχα, καθώς φέρονται ότι ζημίωσαν την περιουσία της ΝΑΘ, κατά το συνολικό ποσό των 190.792 ευρώ, πληρώνοντας παράνομα συμπληρωματικές μελέτες, από τον Ιούνιο 2004 έως τον Μαίο 2006.

Η ΝΑΘ το 1999, ως εργοδότρια ανέθεσε σε ανάδοχο εργολάβο την εκπόνηση της μελέτης «βελτίωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών οδού Μεσημερίου - Επανομής (μετά της περιφερειακής)».

«Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος όφειλε να αναζητήσει τα ισχύοντα θεσμοθετημένα όρια του οικισμού Μεσημερίου από την οικεία υπηρεσία και επί τη βάσει αυτών να μελετήσει την παράκαμψη του οικισμού. Αντ' αυτού, όμως, ο ανάδοχος εφάρμοσε τα παλαιότερα όρια, με συνέπεια να ανακληθούν από την ΔΙΠΕΧΩ» αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Και ενώ η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας έπρεπε «να ζητήσει από τον ανάδοχο την επανόρθωση των ελαττωμάτων αυτών χωρίς πρόσθετη αμοιβή, κίνησε τη διαδικασία κατάρτισης  συμπληρωματικών συμβάσεων, με τις οποίες η ΝΑΘ ανέθεσε στον εργολάβο τη σύνταξη νέων επιμέρους μελετών με αμοιβή. Με βάση δε τις συμπληρωματικές συμβάσεις ακολούθησε η διαδικασία καταβολής στον ανάδοχο των ποσών που αντιστοιχούσαν στις νέες αυτές μελέτες, χωρίς νόμιμη αιτία», σύμφωνα με το βούλευμα.