Skip to main content

Παράνομη κρατική ενίσχυση οι φοροαπαλλαγές σε ισπανικές εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε ότι το Γενικό Δικαστήριο έκανε λάθος που ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν για τις φοροαπαλλαγές των ισπανικών εταιρειών

Την απόφαση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως είχε δίκιο να χαρακτηρίζει παράνομη κρατική βοήθεια τις φοροαπαλλαγές για ισπανικές εταιρείες που κατέχουν μερίδια σε ξένες εταιρείες πήρε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε μια υπόθεση που ίσως δώσει ενδείξεις για τη στάση των δικαστών σε πιο περίπλοκες φορολογικές υποθέσεις, όπως αυτές των Starbucks και Apple, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε πως το Γενικό Δικαστήριο έκανε λάθος που ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δυο αποφάσεις το 2009 και 2011, είχε αποφανθεί πως το σχέδιο, που εφαρμόστηκε σε ισπανικές εταιρείες που κατείχαν μερίδιο τουλάχιστον 5% σε ξένη εταιρεία για τουλάχιστον έναν χρόνο, παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια, και διέταξε την Ισπανία να ανακτήσει τα χρήματα.

Το σχέδιο αυτό επέτρεπε σε εταιρείες με φορολογική κατοικία στην Ισπανία να απομειώσουν goodwill ενός ξένου holding και να υπάρξει έκπτωσή του από την εταιρική φορολόγηση στην οποία υπόκειται η επιχείρηση. Αυτό δεν ίσχυε και για τα holdings σε ισπανικές εταιρείες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε τις δυο υποθέσεις ξανά στο Γενικό Δικαστήριο.