Skip to main content

Παραμένουν δυνατές οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων επενδυτών παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις βαλκανικές χώρες. Οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ-παρά τ
Του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr



Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων επενδυτών παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις  βαλκανικές χώρες, στις οποίες έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια, παρά τις δεδομένες δυσμενείς συνθήκες που έχουν προκληθεί από την διεθνή οικονομική κρίση. Οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρων των Ελλήνων επενδυτών δείχνει να αναθερμαίνεται.

 

Μάλιστα, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι κινήθηκαν δυναμικά εντός του 2009, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν, έναντι του 2008, ενώ παρατηρήθηκε και παράλληλη αύξηση του αριθμού τους.

 

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων για τις χώρες αυτές είναι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες τράπεζες όπως η Εθνική, φαρμακευτικές όπως η Alapis, παραγωγής τσιμέντου όπως η ΤΙΤΑΝ, αλλά και το σημαντικό άνοιγμα του ΟΤΕ.
 
Ένα ακόμα στοιχείο που καταμαρτυρεί την έντονη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές των βαλκανικών χωρών είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου είναι θετικό υπέρ της Ελλάδος έναντι του συνόλου των χωρών, ακόμη και σε κράτη όπου η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντίστροφη.

 

Σερβία: «Άνθισαν» παρά την κρίση οι ελληνικές επενδύσεις

 

Αύξηση της τάξης του 30-40% εκτιμάται ότι παρουσίασαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία το 2009, κόντρα στην οικονομική κρίση, ανερχόμενες σε περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ όπως τονίζουν στη Voria.gr στελέχη του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Για το 2010 μάλιστα αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ελληνικού επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω της αναθέρμανσης της σερβικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι το ελληνικό συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους.

 

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Σερβία ανήλθαν σε 137,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2009, ενώ οι εξαγωγές σερβικών προϊόντων κατά το ίδιο διάστημα στη χώρα μας διαμορφώθηκαν σε 85,5 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να είναι θετικό για την Ελλάδα κατά 52,4 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά μεγέθη παρουσιάζουν μείωση κατά 22,9% και 34,7%, σε σχέση με το 2008.

 

Αλβανία: Κατακόρυφη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων εν μέσω κρίσης

 

Θεαματική αύξηση της τάξης του 59% σημείωσαν οι ελληνικές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2009, ανερχόμενες σε 436 εκ. ευρώ, έναντι  256 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. H Ελλάδα ήταν ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία για το έτος 2008, με επενδυμένο κεφάλαιο στην Αλβανία ύψους 535 εκ. ευρώ ή το 28% επί της συνολικής αξίας των ΑΞΕ , ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά για το 2009.

 

Η συνολική αξία των εισαγωγών της Αλβανίας από την Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανήλθε σε  238,16 εκ. ευρώ (15,51% της συνολικής αξίας εισαγωγών της Αλβανίας), ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών της Αλβανίας προς την Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανήλθε σε  30,21 εκ. Ευρώ (9,16% της συνολικής αξίας εξαγωγών της Αλβανίας), με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να διαμορφωθεί στα 234,95 εκατ. ευρώ υπέρ της χώρας μας.

 

πΓΔΜ:  Πρώτη η Ελλάδα σε συνολικό ύψος επενδύσεων την τελευταία δεκαετία

 

Την πρώτη θέση κατέχει η Ελλάδα, κατά την τελευταία δεκαετία, στην πΓΔΜ, με συνολικό ύψος επενδύσεων περί τα 985 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια. Αν και παρατηρείται μία τάση φυγής μικρών ελληνικών επιχειρήσεων (κυρίως βιοτεχνιών), οι μεγάλοι Έλληνες επενδυτές παραμένουν ενεργοί στη χώρα.

 

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην πΓΔΜ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2009 ανήλθαν σε 244,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές της χώρας μας από τη γείτονα κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 143,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει διαμορφωθεί στα 101,1 εκατ. ευρώ υπέρ της Ελλάδας.

 

Ρουμανία: Κάμψη των επενδύσεων, αλλά μεγάλος βαθμός διείσδυσης

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  του Γραφείου ΟΕΥ  το αθροιστικό σύνολο των επενδύσεων  από την Ελλάδα κυμαίνεται σήμερα περί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ για το 2009 οι ελληνικές ΑΞΕ στη χώρα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4οο εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 30%. Υπολογίζεται, δε, ότι  ο συνολικός  αριθμός των εργαζομένων σε  εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία  ανέρχεται σε περισσότερα  από  30.000 άτομα.

 

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρουμανία ανήλθαν σε 274,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2009, ενώ οι εξαγωγές ρουμάνικων προϊόντων στη χώρα μας το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 250,2 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να είναι θετικό για την Ελλάδα κατά 24,6 εκατ. ευρώ.

 

Βουλγαρία: Μαζική φυγή των Ελλήνων επενδυτών

 

Φαινόμενο μαζικής φυγής των ελληνικών επενδύσεων παρατηρείται στη Βουλγαρία το 2009, καθώς ειδικά το τρίτο τρίμηνο οι αποεπενδύσεις ανήλθαν σε -41,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για το 2009 του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, στο εννεάμηνο του 2009 οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ (16,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, 54,5 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και -41,8 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο), σημειώνοντας πτώση 93% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο  του  2008, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 412,1 εκατ. ευρώ.

 

Η  Ελλάδα υποχωρεί και στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία το διάστημα 1996-2009, καθώς πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 2.743,4 εκατ. ευρώ, έναντι της τρίτης που κατείχε.

 

Παράλληλα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Βουλγαρία σημείωσαν πτώση 23,7% στο εννεάμηνο του 2009, υποχωρώντας στα 726,5 εκατ. ευρώ,  ενώ οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, οι οποίες, στο διάστημα των τελευταίων ετών, είχαν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο, κατέγραψαν μείωση 30,2%, πέφτοντας στα 638,8 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου είναι θετικό για την Ελλάδα κατά 87,7 εκατ. ευρώ.