Skip to main content

«Μακεδονία» τα Σκόπια και στο φετινό βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου

Ο επίμαχος χάρτης βρίσκεται στο βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου» που διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου και Δ’ Εσπερινού.

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις το βιβλίο της Ιστορίας στη Γ΄  Λυκείου και Δ’ Εσπερινού Λυκείου το οποίο εξακολουθεί και φέτος να αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Έκπληκτοι γονείς αλλά και μαθητές της συγκεκριμένης τάξης αντικρίζουν σε χάρτη της κατεχόμενης Ευρώπης από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη σελίδα 130 του βιβλίου, τα Σκόπια σαν μία περιοχή που ονομάζεται απλώς «Μακεδονία».

Ο χάρτης βρίσκεται στο βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)» που διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου και Δ’ Εσπερινού Λυκείου.

Στο κεφάλαιο Ε’ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συγγραφείς παραθέτουν ένα χάρτη με τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μόνο που στο χάρτη αυτόν, η γειτονική με την Ελλάδα χώρα ονοματίζεται «Μακεδονία».

Η υπόθεση είχε προκαλέσει από την περασμένη σχολική χρονιά σωρεία αντιδράσεων με τους πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για  σοβαρό ατόπημα των συγγραφέων.

Τότε, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε δηλώσε ότι  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν πρέπει να εμπλέκεται σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είχε ξεκαθαρίσει όμως σε δηλώσεις του είναι σαφές οτι τα Σκόπια δεν συγκροτούν τον χώρο της Μακεδονίας. «Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία.Υπάρχουν από το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Είναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονίας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας από μόνη της», είχε αναφέρει ο υπουργός και από τότε προφανώς δεν έγινε καμία ενέργεια για την αλλαγή του επίμαχου χάρτη ο οποίος βρίσκεται σε σελίδες βιβλίου που διδάσκεται στα ελληνόπουλα επιμένοντας να παραποιεί την ιστορία.

Στο βίντεο ο καθηγητής Αγγλικών Κώστα Μιχαλόπουλου εξηγεί αναλυτικά τον χάρτη που παρουσιάζεται στο βιβλίο στην σελίδα alexandreia-gidas.gr.