Skip to main content

Παραμένει η απόφαση για λουκέτο στο Δωδέκατο Δημοτικό Σχολείο

Δεν πέρασε ο αίτημα που είχε καταθέσει η παράταξη «Εντάξει» και υπέγραφαν 5 δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» καθώς και μέλη της αντιπολίτευσης.

Δεν εγκρίθηκε το αίτημα των 19 μελών των δημοτικών συμβούλων για την παραμονή του 12ου δημοτικού σχολείου στο κτήριο επί της οδού Μαρίας Κάλλας, με εκτέλεση εργασιών συντήρησής του για την ασφαλή λειτουργία του.

Το αίτημα που είχε καταθέσει η παράταξη των «Εντάξει» και υπέγραφαν και πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» καθώς και μέλη της αντιπολίτευσης δεν πέρασε, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Για το θέμα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν υπέρ της παραμονής 21 δημοτικοί σύμβουλοι, κατά 23 ενώ υπήρξε και μια λευκή ψήφος από τον Θανάση Παπαναστασίου.

«Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η διοίκηση και οι υπηρεσίες εισηγούνται τη λειτουργικά αναστολή του σχολείου με τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις», ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Νίκος Φωτίου, μιλώντας ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ο οποίος απουσίαζε. Όπως σημείωσε, «τα υπόλοιπα είναι εντελώς ανυπόστατα». «Αν είναι να βάλουμε στη  ζυγαριά από τη μια το καθήκον και την ευθύνη μας για την ασφάλεια τω παιδιών και από την άλλη την απώλεια συμπάθειες και ψήφων, εμείς έχουμε αποφασίσει με κριτήρια την ευθύνη», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «επιμονή στην ανακίνηση του θέματος αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Γιώργος Δημαρέλος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της διοίκησης και έκανε λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων. Ξεκαθάρισε ότι ως αντιδήμαρχος μεταβίβασε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την ακαταλληλότητα του κτηρίου. «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει κανέναν λόγο και καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει», σημείωσε.  Επανέλαβε πως τρία σχολεία θα παραλάβουν το 95% των παιδιών από το 12ο δημοτικό. «Για ποιο λόγο να μπούμε σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία, βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκθεση ακαταλληλότητας», τόνισε.  

Για επιμονή να διατηρηθεί αυτό το σχολείο, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. «Τι παίζει, στο 11ο σχολείο που θα παραλάβει αυτά τα παιδιά, μήπως έχει και Αλβανάκια εκεί και εδώ από την Μ. Καλλάς είναι ένα αποστειρωμένο σχολείο, 100 παιδιών, τα οποία είναι όλοι ένας προς έναν;», διερωτήθηκε ο κ. Παππάς, προκαλώντας την αντίδραση των γονέων που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα. «Γιατί δεν θέλουν ένα κανονικό σχολείο, με κανονικούς τοίχους, ένα κανονικό σχολείο», τόνισε και συμπλήρωσε «για πόσα χρόνια να γίνονται επισκευές στο εν λόγω σχολείο. Δεν υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη λύση».

Για αδυναμία της διοίκησης του δήμου να δίνει ρεαλιστικές και ουσιαστικές λύσεις στα θέματα της πόλης, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης.

«Αποδεικνύει ότι η διοίκηση του δήμου είναι ενός ανδρός αρχή και δε στηρίζεται ούτε στη διαβούλευση, ούτε στις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι διαφορετικές φωνές και οι λύσεις στο πρόβλημα ξεπεράστηκαν με μια απόφαση δημάρχου», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Μίλησε για λύση η οποία δε θα ταλαιπωρήσει τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. «Επιδιορθώστε τις ζημιές στο κτήριο της οδού Μαρίας Κάλλας. Βρείτε μόνιμη λύση για το 12ο Δημοτικό. Αποκαταστήστε το παλιό κτίριο της οδού Βασιλέως Γεωργίου, εντάσσοντας τα κονδύλια που θα απαιτηθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», σημείωσε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου έκανε λόγο για μια διαμάχη ανάμεσα σε έναν Σύλλογο Γονέων και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Πρότεινε να βρεθεί μια λύση για την οριστική εγκατάσταση του 12ου δημοτικού σχολείου σε ένα καλό σχολείο. «Αυτό θα μπορούσε να το έχει ξεκινήσει ο δήμος πολλά χρόνια νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης μίλησε από την «Ελληνική Αυγή» ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Το ποσό των 20.000 ευρώ για εργασίες είναι ευτελές γιατί δεν προβαίνετε στα αυτονόητα;», τόνισε.

«Η διοίκηση επιλέγει να κλείνει σχολεία με προσχήματα αντί να προχωρά σε συντηρήσεις. Αυτό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στους γονείς. Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και σε άλλα διδακτήρια», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Να σταματήσει το σχολείο να στεγεται στο λυόμενο της οδού Μ. Κάλλας ζήτησε ο Μάκης Στεργίου από τη «Συμμαχία Πολιτών», κάνοντας αναφορά στο τι θα γίνει σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Υπέρ της θέσης να μείνει το σχολείο στην παρούσα έδρα του τάχθηκε και η Μόνικα Αϊβάζογλου, σημειώνοντας πως δεν έχει πεισθεί από την διοίκηση. Να διατηρηθεί το σχολείο και να δρομολογηθούν άμεσα οι εργασίες πρότεινε ο Κωνσταντής Σεβρής, από τους «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Ευθύνες στη διοίκηση του δήμου, την οποία κατηγόρησε για ανικανότητα, επέρριψε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως έχει πραγματοποιήσει μελέτη για εργασίες συντήρησης στο συγκεκριμένο σχολείο, σε συνεργασία με τον δημοτικό σύμβουλο Σωκράτη Δημητριάδη. «Η διοίκηση δεν κατάφερε να πείσει για την απόφαση του δημάρχου να κλείσει ένα σχολείο και οι μαθητές να διασκορπίζονται. Εξ αρχής ο δήμος επέλεξε μια επιθετική στάση απέναντι σε όσους διαφωνούσαν», τόνισε.

Όπως σημείωσε, η διοίκηση του δήμου δεν έκανε καμία ενέργεια από το 2014, τονίζοντας πως η λύση ήταν να προχωρήσει το συμφωνητικό με την Εκκλησία. Κάλεσε, τέλος, να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης. Διερωτήθηκε, ποιος θα πάει στον εισαγγελέα, εάν γίνει κάτι στα άλλα λυόμενα σχολεία, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Για καπρίτσιο του δημάρχου και για θέατρο του παραλόγου μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Δημητριάδης. «Αυτά που ακούστηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού και λυπάμαι διότι στελέχη της διοίκησης υπεραμύνονται τις απόφασης του δημάρχου με ψέματα», σημείωσε.

Σειρά ερωτημάτων για τα σχολεία που είναι σε λυόμενα και εάν έχουν ελεγχθεί έθεσε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ζήτησε ενημέρωση για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της διοίκησης, ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της φυσικής έδρας του 12ου σχολείου επί της οδού Β. Γεωργίου. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί πόσα και ποια είναι τα σχολεία στο δήμο Θεσσαλονίκης τα οποία συνεχίζουν να στεγάζονται σε λυόμενα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και εάν υπάρχουν εκθέσεις-αυτοψίες για την κατάσταση στα σχολεία αυτά.

«Ούτε σενάρια συνομωσίας υπάρχουν ούτε δεύτερες σκέψεις», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών του δήμου.