Skip to main content

ΝΔ: Δεν τα βρήκαν για ημερομηνία εκλογής - Τα δύο σημεία αιχμής

Την Πέμπτη πιθανότατα θα κλείσει η ημερομηνία των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ, που προσδιορίζεται μέσα στο Νοέμβριο.

Χωρίς να υπάρξει απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση, είναι πιθανό στη συνεδρίαση της Πέμπτης (17:00) να κλείσει η ημερομηνία της εκλογής που προσδιορίζεται μέσα στο Νοέμβριο, και να βρεθεί λύση στις διαφορές και τις αποκλίσεις απόψεων που υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σημεία στα οποία δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ημερομηνία της εκλογής, οι κ.κ. Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης έχουν εκφράσει την άποψη, οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει αντίρρηση από τον Β.Μεϊμαράκη.

Ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο να στήσει το λογισμικό για να διεκπεραιώσει την διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να επιλεγεί η εταιρεία και από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την προετοιμασία, θα ορισθεί αναλόγως και η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών.

Ως πιθανότερες ημερομηνίες, εξετάζονται η 1η Νοεμβρίου ή η επόμενη Κυριακή 8 Νοεμβρίου με τις επαναληπτικές, αν χρειαστούν, να διεξάγονται μια εβδομάδα μετά.

Προβληματισμός υπάρχει ωστόσο γιατί η 8η Νοεμβρίου συμπίπτει με τον μεγάλο μαραθώνιο που διεξάγεται στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσέλευση των μελών και φίλων του κόμματος.

Ως εκ τούτου εξετάζονται ως εναλλακτικές και προσφορότερες ημερομηνίες η Κυριακή 15 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές – αν χρειαστούν – να γίνουν στις 22 του μηνός.

Διάσταση απόψεων υπάρχει για το τίμημα που θα καταβάλουν όσοι θέλουν να ψηφίσουν στην εκλογή προέδρου.

Οι επικρατέστερες προτάσεις είναι να θεσπιστεί το συμβολικό ποσό του 1 ή των 2 ευρώ για κάθε μέλος. Ωστόσο στέλεχος της ΚΕΦΕ, εισηγήθηκε να θεσπιστεί «αλμυρό» τίμημα: 20 ευρώ για τα νέα μέλη. Το σκεπτικό είναι να αποφευχθούν οι «περαστικοί» από την ψηφοφορία.