Skip to main content

Παραμένει σε ύφεση η αγορά αυτοκινήτου

Συνεχίζεται η ύφεση στην αγορά αυτοκινήτου, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, καθώς οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο 2010 σημείωσαν πτώση 15,1%.
Συνεχίζεται η ύφεση στην αγορά αυτοκινήτου, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), καθώς οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο 2010 σημείωσαν πτώση 15,1% ενώ συμπεριλαμβάνει εκτάκτως μεγάλο αριθμό ταξινομήσεων, εξ αναβολής, του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σε απόλυτα νούμερα ταξινομήθηκαν 26.585 καινούργια αυτοκίνητα, έναντι 31.310 που είναι ο μέσος όρος των αντίστοιχων μηνών της τετραετίας προ της κρίσης (2004-2007). Πρόκειται για μείωση 15,1% ή και 20,8%, αν η σύγκριση γίνει με τον Ιανουάριο του 2008 (33.583 νέες ταξινομήσεις). Η πιο πάνω κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου παρουσιάζεται, σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, καλύτερη από τη πραγματικότητα, γιατί:

- Ο φετινός Ιανουάριος περιελάμβανε ταξινομήσεις αυτοκινήτων που θα πραγματοποιούνταν στο τέλος του 2009, όμως τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και ο ειδικός ετήσιος φόρος οδήγησαν τους αγοραστές να αναβάλουν την ταξινόμηση για το νέο έτος.

- Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες «εξαντλείται» το αγοραστικό ενδιαφέρον εκείνου του περιορισμένου αριθμού ιδιοκτητών παλαιών αυτοκινήτων που υπάχθηκαν στα μέτρα απόσυρσης.

- Οι παραγγελιοληψίες από τις αρχές του έτους είναι μειωμένες κατά 50%. Επιπλέον και δεδομένου ότι οι ταξινομήσεις ακολουθούν λίγες εβδομάδες χρονικά της λήψης των παραγγελιών, ο Φεβρουάριος και Μάρτιος αναμένονται εξαιρετικά «κακοί», με πτώση που ίσως υπερβεί το 40%.