Skip to main content

Παραμένει ισχυρή η ελληνική παρουσία στην πΓΔΜ

Οι Έλληνες επενδυτές αναζητούν περιοχές με χαμηλότερο κόστος για να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις τους, οπότε οι περισσότεροι από αυτούς θα διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους, επεσήμανε ο υπουργός
Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων επενδυτών στην πΓΔΜ, τελικώς θα διατηρήσει τις δραστηριότητές τους τοπικά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εκτιμά η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Την ίδια στιγμή για να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης με την οποία υπάρχει υψηλός βαθμός εξάρτησης, η πΓΔΜ «ποντάρει» στο συνδυασμό συνεχούς πειθαρχίας στη δημοσιονομική πολιτική και της επίτευξης ευνοϊκών μακροοικονομικών δεικτών.

«Οι Έλληνες επενδυτές αναζητούν περιοχές με χαμηλότερο κόστος, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις τους κι αυτά τα κόστη είναι πολύ πιο χαμηλά στην πΓΔΜ σε σχέση με την Ελλάδα. Οπότε περιμένω οι περισσότεροι από αυτούς να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους εδώ», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζόραν Σταυρέφσκι, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που οι κοινωνικές αναταραχές κι οι απεργίες στην Ελλάδα οδηγήσουν και σε κλείσιμο των συνόρων, αυτό θα έχει επίδραση στο διμερές εμπόριο των δύο χωρών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά και την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τη Standard & Poors, η αντίληψη των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αυτόματα θα επιδεινωθεί κι αυτό είναι κάτι που δεν ωφελεί ούτε και την πΓΔΜ.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, εκτός από το να συνεχίσουμε να έχουμε πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και να τη συνδυάσουμε με την επίτευξη ευνοϊκών δεικτών σε μακροοικονομικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρέφσκι και αφού συμπλήρωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες των επιχειρήσεων, αλλά και το δημοσιονομικό έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ, η πΓΔΜ αντιπροσωπεύει μια σταθερή οικονομία, εξέφρασε την ελπίδα οι ξένοι επενδυτές αυτή τη διαφορά, σε σχέση με άλλες οικονομίες της περιοχής, να την αναγνωρίσουν.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την τελευταία έκθεση του τμήματος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής διπλωματικής παρουσίας στα Σκόπια, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της πΓΔΜ, κατατάσσεται στην 3η θέση, ως προς το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, με ποσοστό 15,2%, έπειτα από την Ολλανδία (ποσοστό 16,9%) και την Ουγγαρία (16,6%). Δεδομένου όμως ότι τα επίσημα στοιχεία λαμβάνουν υπόψη μόνο το κατά την ίδρυση της εταιρείας επενδυμένο κεφάλαιο, παραβλέποντας το συνολικά επενδυμένο κεφάλαιο που αφορά σε επανεπενδύσεις, μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω άλλων χωρών (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρος κ.ά.), ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές, η Ελλάδα, κατά την τελευταία δεκαετία, κατέχει στην πραγματικότητα την πρώτη θέση στη χώρα, με συνολικό ύψος επενδύσεων περί τα 985 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην πΓΔΜ δραστηριοποιούνται περί τις 280 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι δέκα  μεγαλύτερες έχουν επενδύσει περί τα 800 εκατ. Ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις, σε μια χώρα με υψηλότατα επίπεδα ανεργίας, παρέχουν απασχόληση σε περίπου 20.000 άτομα, ενώ πολλές ακόμα θέσεις δημιουργούνται δευτερογενώς. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας στους οποίους συγκεντρώνονται οι ελληνικές επενδύσεις είναι οι τράπεζες (28% επί του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων), η ενέργεια (25%), οι τηλεπικοινωνίες (17% - το ποσοστό πιθανότατα μεταβλήθηκε έπειτα από την πώληση, το 2009, της Cosmofon στη Slovenia Telecom), η βιομηχανία (15%), το εμπόριο τροφίμων/ποτών (10%) και άλλες διάφορες επενδύσεις (5%).

Επιπρόσθετα, η χώρα μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της πΓΔΜ, αφού είναι ο 4ος μεγαλύτερος προμηθευτής και ταυτόχρονα ο 3ος καλύτερος πελάτης. Η σχέση αυτή, αναφέρεται στην έκθεση του Έλληνα ΟΕΥ, διατηρείται σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.