Skip to main content

Δημιουργείται πεζόδρομος 6 χλμ από Θεσσαλονίκη μέχρι Καλοχώρι

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σχεδιάζει τη σύνδεση του πολεοδομικού συγκροτήματος με το Εθνικό Πάρκο Αξιού, μέσω παραλιακού πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου

Ένας παραλιακός περίπατος μήκους έξι χιλιομέτρων από τη δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι την περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου θα δημιουργηθεί μέσω του προγράμματος για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και με αξιοποίηση της μελέτης για το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Terra-Med». Η πρόταση κατατέθηκε από τον δήμαρχο Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλο και θα υλοποιηθεί από κοινού με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα και την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου η δημιουργία της συγκεκριμένης παραλιακής διαδρομής, που θα είναι πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, αποτελεί ένα όραμα, το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με το απομονωμένο σήμερα εθνικό πάρκο του Αξιού και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Θεσσαλονικείς να έρθουν σε επαφή με έναν μοναδικό χώρο εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Μάλιστα, ο κ. Γιουτίκας είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για το δυτικό παράκτιο μέτωπο θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της μελέτης και αδειοδότησης της παραλιακής διαδρομής που σχεδιάζεται. Το όλο εγχείρημα συντονίζει η κυρία Πατουλίδου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας και το όραμά μας είναι να ενοποιήσουμε πλέον το πολεοδομικό συγκρότημα, τον αστικό ιστό με το εθνικό πάρκο Αξιού και την περιοχή του Καλοχωρίου. Διατυπώσαμε πρόταση στους κατασκευαστές του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ώστε στο πλαίσιο των ανταποδοτικών έργων που υλοποιούν για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών διέλευσης του αγωγού να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή μιας δομής στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, που θα λειτουργήσει ως αναψυκτήριο για όσους κάνουν τη συγκεκριμένη περιπατητική ή ποδηλατική διαδρομή».

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις στο 1ο Enviromental and Social Stand Down, που οργανώνει σήμερα για τα στελέχη της η κατασκευάστρια εταιρία του ΤΑΡ, Bonatti – J&P Άβαξ, παρουσία και του κ. Γιουτίκα, στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, στη Χαλάστρα.