Skip to main content

Παρακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών τι συμβαίνει στην Κύπρο;

Υπάρχει άραγε κάποιος να ενημερώσει τον κ. Κοτζιά, ότι πρέπει να κινητοποιηθεί και η κυβέρνηση για θέματα που αμέσως ενδιαφέρουν τον ελληνισμό;

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, όσον αφορά τις διακοινοτικές συνομιλίες, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όπερ σημαίνει πως έχει ληφθεί απόφαση από τους «συμμάχους» μας να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού. Η αλήθεια βεβαίως είναι, πως δεν πρόκειται για «λύση» αλλά για «διάλυση», αφού οι συζητήσεις έχουν ως βάση την εξ αρχής δημιουργία κράτους, μεταξύ των δύο «συνιστώντων μερών», τα οποία -ως υπέγραψε ο κ. Ν. Αναστασιάδης- θα συμμετέχουν «ισοτίμως» στο νέο ομοσπονδιακό κράτος.

Εξέφρασα προχθές την ανησυχία μου για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, καθ’ ην στιγμή μάλιστα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ αγνοώ πού περιοδεύει, ενώ όφειλε να βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στην Λευκωσία. Ανοηταίνουν όσοι υποστηρίζουν πως το Κυπριακό αφορά μόνον τους Ελληνοκυπρίους. Το ζήτημα άπτεται καταλυτικώς, πλην των άλλων, και της ασφάλειας της Ελλάδας. Μία Κύπρος σε τουρκικά χέρια -δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή θα είναι η κατάληξη, δεδομένου και του δημογραφικού προβλήματος των Ελληνοκυπρίων- προσθέτει στην Τουρκία μεγάλο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.

Βεβαίως, μετά τις αποκαλύψεις του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ακιντζί, για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον κ. Αναστασιάδη, σηκώθηκε κονιορτός στην Κύπρο, με καθολικές αντιδράσεις των κομμάτων της κυπριακής αντιπολίτευσης (πλην ΑΚΕΛ), η οποία σύσσωμη αρνείται κάθε συζήτηση για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημιουργίας εκ του μη όντος νέου ομόσπονδου ελληνοτουρκικού κράτους.

Επιλέγω απόσπασμα από τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του Τάσσου, ο οποίος χρησιμοποιεί την φράση του πατέρα του, επιτιθέμενος στον Κύπριο πρόεδρο: «Παρέλαβε Κράτος και θα μας παραδώσει κοινότητα».

Ο κ. Ν. Παπαδόπουλος καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει δημόσια εάν: «Διαπραγματεύεται την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Διαπραγματεύεται την υποβάθμισή της από Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο σε συνιστώσα πολιτεία; Παρέλαβε Κράτος και θα μας παραδώσει κοινότητα; Διαπραγματεύεται την παρθενογένεση ενός νέου κράτους και όχι την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

» Μήπως γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης; Ή μήπως τις γνωρίζει και δεν τον ενδιαφέρουν; Αν είναι αυτά που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε οφείλουμε να του υποδείξουμε πως βρίσκεται εκτός των όρων εντολής του».

Ο ίδιος κονιορτός υπήρξε και με απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Ν. Αναστασιάδη στην τουρκική εφημερίδα Sabah, όπου έγινε λόγος για την δήλωση του κ. Ακιντζί, ότι συζήτησε με τον κ. Αναστασιάδη και πως το όνομα του νέου κράτους θα είναι «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία». Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εκείνος προτιμά τη ονομασία «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου». Ο Κύπριος εκπρόσωπος του Προέδρου έσπευσε να ανασκευάσει, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο περί αστεϊσμού. Είναι πιθανόν, μόνον που οι Τούρκοι έχουν άλλου είδος χιούμορ, και το αντιμετώπισαν σοβαρά.

Όμως, πρόβλημα τεράστιο δημιουργούν οι συζητήσεις για τις ιδιοκτησίες. Και μόνον το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση περί των δικαιωμάτων στις ιδιοκτησίες που άρπαξαν οι Τούρκοι από τους κυνηγημένους Έλληνες, δίνει δικαίωμα νομιμοποίησης των εποίκων στους οποίους περιήλθαν παρανόμως οι ελληνικές περιουσίες.

Ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ, κ. Μ. Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ανέφερε πως τέτοιου είδους συμφωνία, όχι απλά νομιμοποιεί τον εποικισμό αλλά και προσφέρει και δικαιώματα επί των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. «Τι άλλο από νομιμοποίηση του εποικισμού συνίσταται η δυνατότητα να έχει δικαιώματα επί της περιουσίας ο έποικος χρήστης, όταν είναι πολύ καλά γνωστό ότι η πλειοψηφία των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα διαχειρίζεται παράνομα από έποικους;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Με την συμφωνία αυτή, τίθεται δυστυχώς υπό αμφισβήτηση το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα που έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επί της περιουσίας τους, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε, ότι με αυτά τα δεδομένα, «είναι φανερό πως αυτοί που κύρια ευθύνονται για τη μη εξεύρεση λύσης, πέραν από την τουρκική αδιαλλαξία, δεν είναι οι δήθεν απορριπτικοί, αλλά όλοι αυτοί που με τις συνεχείς διολισθήσεις τους σταδιακά έχουν φέρει την Τουρκία ένα βήμα μακριά από την υλοποίηση των πάγιων επεκτατικών της επιβουλών».

Υπάρχει άραγε κάποιος να ενημερώσει τον κ. Κοτζιά, ότι πρέπει να κινητοποιηθεί και η ελληνική κυβέρνηση για θέματα που αμέσως ενδιαφέρουν τον ελληνισμό; Ή θεωρεί ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που μας απασχολεί σήμερα, ως χώρα, είναι πώς θα αντιμετωπισθούν οι γελοιότητες κάποιων προσώπων, που κακή τη μοίρα βρέθηκαν σε καίριες θέσεις και που ένας ηγέτης θα τις είχε ήδη αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά;

Ο Μακεδών