Skip to main content

Παραίτηση διευθυντή της πορτογαλικής υπηρεσίας πληροφοριών

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας τις οποίες επέβαλε η πορτογαλική κυβέρν
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας της Πορτογαλίας Ζόρζε Σίλβα Καρβάλιο, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας τις οποίες επέβαλε η πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η παραίτηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Στρατηγικών Πληροφοριών Άμυνας (SIED, υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας) «έγινε δεκτή και η υπηρεσία θα αποκτήσει νέο διευθυντή από την 1η Δεκεμβρίου», επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Πορτογαλικής Δημοκρατίας (SIRP), που συντονίζει το σύνολο των πορτογαλικών μυστικών υπηρεσιών, σε ανακοίνωσή του που διένειμε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, LUSA.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, η παραίτηση του κ. Σίλβα Καρβάλιο είναι «άμεση» συνέπεια των περικοπών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 και θα οδηγήσουν στην κατάργηση επτά από τα έντεκα παραρτήματα της SIED στο εξωτερικό, κάτι που θεωρείται «σοβαρή οπισθοδρόμηση για την υπηρεσία».

Χθες, Τετάρτη, ο παραιτηθείς διευθυντής συγκέντρωσε τους συνεργάτες του και τους εξήγησε ότι παραιτείται «για λόγους συνείδησης» και για να «εφιστήσει την προσοχή σε ένα λάθος που διαπράττεται», γράφει η εφημερίδα Diario de Noticias.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση της πορτογαλικής κυβέρνησης στην παραίτηση αυτή η οποία ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Πορτογαλικής Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες «θα συνεχίσουν την αποστολή τους» και θα «διατηρήσουν τις δυνατότητές τους στο νέο πλαίσιο του περιορισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος είναι κοινός για όλους τους κρατικούς οργανισμούς».