Skip to main content

Παραιτείται ο Μπράουν

Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, μετά την ήττα του στις εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να παραιτηθεί αργότερα αυτό το χρόνο από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος
Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, μετά την ήττα του στις εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να παραιτηθεί αργότερα αυτό το χρόνο από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και ότι το Κόμμα του θα έχει σύντομα επίσημες συνομιλίες με τον ρυθμιστή των εκλογών, ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία τους στη νέα βρετανική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του κ. Μπράουν έγιναν όταν ο κ. Κλεγκ ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του με τον ηγέτη των Συντηρητικών και νικητή των εκλογών χωρίς όμως την αναγκαία πλειοψηφία, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή πλατφόρμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

«Εκτιμώ ότι ήταν μια κριτική για μένα, και συνεπεία τούτου πρόκειται να ζητήσω από το κόμμα να κάνει τα αναγκαία βήματα για την εκλογή του νέου ηγέτη του», ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ελπίζω όλα να γίνουν σύντομα, ώστε ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος να μπορέσει να μετάσχει στη διάσκεψη του Κόμματός μας ως επικεφαλής του» στις 26-30 Σεπτεμβρίου στο Μάντσεστερ.

Ωστόσο, ο 55χρονος κ. Μπράουν ανέφερε κατηγορηματικά ότι «δεν θα μετάσχει στη διαδικασία των εκλογών». «Δεν θα υποστηρίξω κανέναν υποψήφιο», τόνισε.

Οι δηλώσεις του κ. Μπράουν εκλαμβάνονται και ως απόδειξη που δίδει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και κυρίως στον επικεφαλής τους, αφού ο κ. Κλεγκ προσφάτως δήλωσε πως θεωρεί την αποχώρηση του κ. Μπράουν από την ηγεσία των Εργατικών ως προϋπόθεση για κάθε πιθανή συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς.