Skip to main content

Παραδόθηκε από το ΕΒΕΘ η αίθουσα υπολογιστών του 100ου δημοτικού

Τσαρουχά και Πατουλίδου υπογράμμισαν την αξία και τον συμβολισμό τέτοιου χαρακτήρα πρωτοβουλιών από την πλευρά των εκπροσώπων των επιχειρήσεων

Σε μια εκδήλωση με έντονα τα στοιχεία αφενός της συγκίνησης, λόγω των ιστορικών δεδομένων, και αφετέρου της τρυφερότητας που προσεγγίζουν τα πράγματα και τις καταστάσεις τα μικρά παιδιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της πέμπτης η επίσημη τελετή παράδοσης της αίθουσας υπολογιστών του 100ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, την οποία εξόπλισε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το ίδιο Επιμελητήριο που την περίοδο 1924 – 1927 είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σχολείου –όπως επίσης και της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, αλλά και ενός οικισμού στην ίδια περιοχή της Τούμπας-, ώστε να στεγαστούν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΕΒΕΘ, παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό τόσο η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Και οι δύο υπογράμμισαν την αξία και το συμβολισμό τέτοιου χαρακτήρα πρωτοβουλιών από την πλευρά των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης. Ειδικότερα η κ. Τσαρούχα, σημείωσε πως όταν το 1924 το Επιμελητήριο αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή οικισμού, εκκλησίας και σχολείου για τους πρόσφυγες αποδείκνυε στην πράξη ότι αυτά που δένουν τους Έλληνες είναι η κοινότητα, η θρησκεία και η εκπαίδευση. Κάτι που –όπως υπογράμμισε η υπουργός- επιβεβαιώνεται από την τελευταία πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ να στηρίξει το 100ο δημοτικό σχολείο.    

Αναμνήσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος εμφανώς συγκινημένος θυμήθηκε τα μαθητικά του χρόνια στο Πειραματικό σχολείο και αναφέρθηκε στην προσφορά του Επιμελητηρίου στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης στον ένα αιώνα και κάτι παραπάνω της λειτουργίας του. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε ότι και στο μέλλον το ΕΒΕΘ θα βρίσκεται σταθερά δίπλα στο σχολείο που το ίδιο φρόντισε να κατασκευαστεί πριν από 93 χρόνια. Όσο για τη διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Γιαννιώτη σημείωσε ότι μέσα στην οικονομική κρίση σωτήριος κρίκος είναι ο παράγων άνθρωπος, κάτι που αποδεικνύεται από την απόφαση των ανθρώπων του Επιμελητηρίου να στηρίξουν το σχολείο, τους μαθητές και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν δύο βίντεο, ένα με την ιστορία του σχολείου κι ένα αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΕΒΕΘ. Επίσης, οι μικροί μαθητές παρουσίασαν σκετσάκια με φόντο την σχολική τάξη και περιεχόμενο την ανάγκη τους να εξοικειωθούν με τους υπολογιστές και την πληροφορική, ενώ χόρεψαν και τραγούδησαν.       

Αίθουσα «Αθανάσιος Μακρής»

Η αίθουσα υπολογιστών του 100ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης ονομάστηκε «Αίθουσα Αθανάσιος Μακρής», από το όνομα του προέδρου του ΕΒΕΘ το 1924, όταν ελήφθη η απόφαση για την ανέγερση του διδακτηρίου. Διαθέτει 13 σταθερούς και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς κι έναν διαδραστικό πίνακα, που συνοδεύεται από επίτοιχο προβολέα.