Skip to main content

Παραδοσιακή γιορτή με φασολάδα για την Αγία Παρασκευή στον Χορτιάτη

Εκατοντάδες προσκυνητές αναμένεται να επισκεφτούν το Παρεκκλήσι για να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσα στο κατάφυτο δάσος την θρησκευτική τελετή.

Παραδοσιακή φασολάδα για όλους, άφθονο κρασί και άλλα εκλεκτά εδέσματα θα προσφέρονται υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής στους επισκέπτες, προσκυνητές και πιστούς που θα βρεθούν στον Χορτιάτη κατά την κορύφωση των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής της Μεγαλομάρτυρος, που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στον Χορτιάτη προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια η αναβίωση του Παραδοσιακού Κουρμπανιού, στο οποίο προσφέρεται γίδα βραστή σε όλους τους προσκυνητές που σπεύδουν στο Χορτιάτη προσδίδοντας παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος, σύμφωνα με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Καθώς όμως φέτος η 26η Ιουλίου είναι ημέρα νηστείας για τους πιστούς, όπως και στο παρελθόν, αντί για γίδα βραστή θα προσφερθεί παραδοσιακή φασολάδα συμβαδίζοντας με τα λατρευτικά ήθη και έθιμα της Εκκλησίας μας.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων εκατοντάδες προσκυνητές αναμένεται να επισκεφτούν το Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη, για να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσα στο κατάφυτο δάσος την θρησκευτική τελετή και τις υπόλοιπες δράσεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την παραμονή του Εορτασμού, Τρίτη 25 Ιουλίου με την Περιφορά της Αγίας Εικόνας και το Μέγα Εσπερινό στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη. Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου συνεχίστηκε ο Εορτασμός με τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται απόψε, στις 9.00 το βράδυ με την αναβίωση του Παραδοσιακού Γεύματος, που εθιμικά διοργάνωναν τα παλαιότερα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέροντας τα ζώα τους στη χάρη της Αγίας. Συμμετέχουν μουσική ορχήστρα και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.

«Παρά τις δύσκολες εποχές δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Προσκαλούμε και φέτος όλους τους προσκυνητές και τους πιστούς να προσευχηθούν μαζί μας, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του δήμου μας και να γευτούν το τοπικό μας κρασί, τα εκλεκτά εδέσματα και την παραδοσιακή φασολάδα που θα προσφέρουμε αντί βραστής γίδας, καθώς ανήμερα της εορτής συμπίπτει φέτος με ημέρα νηστείας για την εκκλησία μας», σημειώνει σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.