Skip to main content

Παραδοχή των ΗΠΑ ότι η Τουρκία κάνει εμπόριο πετρελαίου με το ISIS

Δεν είναι επικερδής η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από την Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν εκτίμησε χθες ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του ΙΚ, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.

Μέσα στην εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως έχει αποδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές ελέγχου του ΙΚ. Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες, διαμηνύοντας πως θα παραιτηθεί από το προεδρικό του αξίωμα, αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν να γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση», πρόσθεσε.

Εκτίμησε παράλληλα πως για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειαζόντουσαν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.

«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει», είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε.

«Δεν βρίσκω λογική στο επιχείρημα ότι πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικής ποσότητας πετρελαίου», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι ενώ παρατηρείται κάποια διακίνηση μεταξύ των γειτονικών χωρών, απέρριψε εντελώς πως αυτή είναι ποσότητα τέτοια ώστε να είναι επικερδής.

«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε.
Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν στοχοθετήσει πετρελαιοπηγές σε συριακό έδαφος, ως μέρος της επιχείρησης να πλήξουν το ΙΚ, περικόπτοντας την βασική πηγή εσόδων του.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι εικόνες που έδωσαν οι ρωσικές αρχές στην δημοσιότητα που απεικονίζουν πετρελαιοφόρα να περνούν στην Τουρκία από τη Συρία ήταν παλιότερης ημερομηνίας και δεν απεικόνιζαν φορτηγά να περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία.