Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τριμερής συνεργασία ψηφιακών δράσεων και νέων τεχνολογιών

Ήταν πρόταση του γ.γ. του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικ. Επιμελητηρίου, Μιχάλη Κούπκα, προς τον κ. Παππά, την οποία, ο υπουργός αποδέχτηκε

του Γιάννη Λέκκα

Την έναρξη τριμερούς συνεργασίας για δράσεις ψηφιακής ενημέρωσης και τεχνολογικών συνεργειών μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακή πολιτική, Δίκτυα και Ανάπτυξη» που έλαβε χώρα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε κατά τον χαιρετισμό του γ.γ. του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Κούπκα, προς τον υπουργό και την οποία ο κ. Παππάς έκανε αμέσως αποδεκτή.

Στην ομιλία του, ο υπουργός στάθηκε στη συντελούμενη ψηφιακή επανάσταση και στις ευκαιρίες που απορρέουν από αυτήν, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έναν διάλογο για το πως η χώρα θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, πρέπει να γίνει συγκροτημένα και «σε ό,τι μας αφορά, αντιμετωπίζουμε την εκδήλωση στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας».

«Ο ψηφιακός τομέας δεν είναι ένας ακόμη τομέας της Οικονομίας, είναι ο τομέας των τομέων. Ένας τομέας, ο οποίος στην ανάπτυξή του μπορεί να βοηθήσει όλους τους τομείς της οικονομίας να γίνουν πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε:

«Το δημόσιο μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και μειώνοντας το κόστος τους». Αυτό, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει με τις νέες εφαρμογές στον χώρο της υγείας, ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών υπηρεσίες πρώτης διάγνωσης.

Επίσης, σημείωσε ότι νέο δίκτυο και γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ, θα φτάσουν σε 3.700 απομακρυσμένους οικισμούς.

«Έχουμε προτεραιότητα να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν βασικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έκανε λόγο για ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου και του κλάδου πληροφορικής για την ανάπτυξη ψηφιακής απασχόλησης και ενδυνάμωση του νεανικού δυναμικού με ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την αναγκαιότητα να μην αφεθεί ανεκμετάλλευτη από την Ελλάδα η ψηφιακή επανάσταση και η νέα πραγματικότητα της τεχνολογίας, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο και μπορεί να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στην παγκόσμια οικονομία.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι η μετάβαση από τις 28 ευρωπαϊκές αγορές σε μία ενιαία, στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, θα μπορούσε να αποφέρει 415 δισ. έσοδα, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στην ημερίδα έδωσαν το παρόν η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, καθώς και δεκάδες φοιτητές από οικονομικά πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης.