Skip to main content

Παππάς: Τι θέλουν να κρύψουν οι βαθύπλουτοι καναλάρχες;

Τι απαντά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για το αίτημα των καναλαρχών για εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες.

Mε προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) ζήτησε να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες για τα μέλη της αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας για τις πέντε δικαστικές Ενώσεις.

Παράλληλα, η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητεί να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό αλλά και αντίθετο στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στιγμή μάλιστα, που για τα συγκεκριμένα πρόσωπα τηρείται στο ΕΣΡ μητρώο διαφάνειας.

Το αίτημα των καναλαρχών στηρίζεται «στον παράνομο και αντισυνταγματικό» χαρακτήρα της νομοθετικής πρόβλεψης για τις εν λόγω δηλώσεις (έτσι όπως τροποποιήθηκε) και αφορά ιδιοκτήτες, μέτοχους, εταίρους, πρόεδρους, διευθύνοντες σύμβουλους και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διαχειριστές, καθώς και οι γενικούς διευθυντές και διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, όπως και οι βασικοί μέτοχοι των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επικαλείται τα επιχειρήματα των δικαστικών ενώσεων και υποστηρίζει επίσης ότι τίθεται θέμα άμεσου κινδύνου διαρροής των στοιχείων που θα υποβάλλουν.

Με αφορμή το αίτημα των καναλαρχών για εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι οι βαθύπλουτοι επιχειρηματίες ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής και αναρωτιέται τι θέλουν να κρύψουν.

«Οι ιδιοκτησίες των καναλιών ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής.  Ζητούν με προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ στο ΣτΕ να εξαιρεθούν οι ίδιοι και τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεών τους από τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους. Πρόκειται για μια ενέργεια πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό. Πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη από τη μη πληρωμή τέλους συχνοτήτων και του φόρου διαφήμισης. Μεγαλύτερη και από τις σκανδαλώδεις αντισυνταγματικές παρατάσεις λειτουργίας που εξασφάλιζαν κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς.

Περιμένουμε να μας εξηγήσουν με ποια λογική θα υποχρεούται σε έλεγχο πόθεν έσχες ο κάθε ένας από τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα κανάλια, αλλά θα εξαιρούνται οι κατά τεκμήριο βαθύπλουτοι επιχειρηματίες - καναλάρχες, καθώς και τα πλουσιοπάροχα αμειβόμενα μεγαλοστελέχη τους.

Τι θέλουν να κρύψουν; Γιατί χρειάζονται αυτό το σκοτεινό πέπλο;  Επίσης, περιμένουμε από την Ηχώ των Καναλαρχών, τη ΝΔ, να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με τη νέα απαίτηση των επιχειρηματιών - φίλων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στη δήλωση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων σε ηλεκτρονική μορφή λήγει την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017. Όμως, για τους δικαστές και εισαγγελείς δεν λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τους, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο «πάγωσε» προσωρινά την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 13η Ιανουαρίου 2017.