Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θερμό μήνυμα Παππά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η Πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Έτος - κλειδί για τις σχέσεις των δύο χωρών το 2018.

Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις πρέπει να διέρχονται μία από τις καλύτερες περιόδους τους, αν κρίνουμε από τον τρόπο που ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππας χαιρέτισε τον «καλό του φίλο Τζεφ», τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, στη δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου/ Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας.

Σε αυτή την εκδήλωση, φίλοι του Επιμελητηρίου αλλά και δημοσιογράφοι, δεν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις του Αμερικανού διπλωμάτη για τρέχοντα θέματα πολιτικής και οικονομίας, εξ΄ αιτίας του λεγόμενου ¨shut down¨, της αργίας ή αλλιώς της προσωρινής, παύσης λειτουργίας, της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όμως οι εκτιμήσεις όλων των άλλων επισήμων παρισταμένων, ήταν πολύ αισιόδοξες για τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ το 2018, για την προσέλκυση επενδύσεων, για στενότερη συνεργασία, με το αμερικανικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ενεργειακά.

Αυτή η στενότερη συνεργασία, στη σφαίρα της οικονομίας, έδειξαν όλοι όσοι πήραν το λόγο, να πιστεύουν, ότι θα ξεδιπλώσει εντυπωσιακά τη δυναμική της στη φετινή Γενική Έκθεση της ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

¨Έχω την τύχη να συνεργάζομαι πολύ στενά με τον Τζεφ¨, είπε ο Υπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Πάιατ, αγαπάει τη χώρα μας πάρα πολύ και δεν σταματά να την διαφημίζει σαν εξαιρετικό τόπο για την υλοποίηση επενδύσεων.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παππάς θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ με στοχο το μέγα project της ΔΕΘ 2018, ενώ ήδη ομάδες εργασίας έχουν δομήσει ένα πολύ στενό πρόγραμμα συνεργασίας. Η φετινή ΔΕΘ, πρόσθεσε ο υπουργός, θα μείνει στην ιστορία για την εμβέλεια, την αποτελεσματικότητά της αλλά και ως προς την αναπτυξιακή σημασία που θα έχει για την Ελλάδα που σταδιακά ανακτά την αυτονομία της και ενισχύει την γεωστρατηγική δυναμική της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός έκανε και μία έμμεση πλην σαφή αναφορά τους βόρειους γείτονες¨, αν και δεν ανέφερε την καυτή λέξη των ημερών, δηλαδή το «Μακεδονικό». Είπε λοιπόν, πως η Ελλάδα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είχε αναγκαστικά στραμμένη την πλάτη στους γείτονές της , αλλά τώρα πλέον ¨δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τα βόρεια¨.

Το πρώτο καλωσόρισμα στους πολλούς καλεσμένους του AMCHAM έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος κ. Νικόλας Μπακατσέλος, ο οποίος είπε ότι το 2018 η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκει σημείο ισορροπίας και πως αυτό ¨το παράθυρο που ανοίγει¨ δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προωθηθούν αποφασιστικά οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της τεχνολογίας, της αγροτεχνολογίας, αλλά και της εκπαίδευσης, τομείς που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.

Σε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία ο κ. Μπακατσέλος βλέπει να έρχονται πλησιέστερα στην Ελλάδα, επενδυτικά , οι ΗΠΑ, με έργα όπως ο ΤΑΡ αλλά και όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο project της ΔΕΘ αναφέρθηκε ο κ. Μπακατσέλος, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος που εκτίμησε ότι η Ελλάδα, με το αναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης αφήνει πίσω της το παρελθόν και τώρα θα πρέπει να βαδίσει στο ¨δρόμο της αρετής, που είναι ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων¨

Μάλιστα ο κ. Αναστασόπουλος είπε, ότι η ΔΕΘ 2018 αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να πάρει η βόρεια Ελλάδα την πρωτοβουλία στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, επενδύσεων που θα φέρουν ¨καλοπληρωμένες δουλειές¨.

Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τις ευχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος εκτίμησε ότι το 2018 θα έτος-κλειδί στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ενώ δήλωσε ότι ¨παραμένουμε προσηλωμένοι στις ιστορικές, παραδοσιακές μας σχέσεις με την σύμμαχό μας Αμερική¨.

Στην δεξίωση του AMCHAM παρούσα ήταν γενικής πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Rebecca Fong, βουλευτές, πρόεδροι Επιμελητηρίων και Συνδέσμων, μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και συνδικαλιστικών εργοδοτικών φορέων.