Skip to main content

Παππάς προς Σύλλογο Φίλων Νέας Παραλίας: Πάμε μαζί για αυτοψία

Στην αντεπίθεση ο αντιδήμαρχος για τις δηλώσεις του κ. Νικηφορίδη σχετικά με βανδαλισμούς - Δεν είναι αποκρουστική και απαξιωμένη η Ν. Παραλία

Απαξιωτικές και ισοπεδωτικές χαρακτηρίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, δηλώσεις του αρχιτέκτονα της Νέας Παραλίας, Πρόδρομου Νικηφορίδη, σχετικά με τους νέους βανδαλισμούς που παρατηρήθηκαν. Ο κ. Νικηφορίδης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, δήλωσε προσφάτως ότι «ο πολυτιμότερος δημόσιος χώρος της πόλης μας έχει εγκαταλειφθεί από τη Δημοτική Αρχή».

Όπως εξηγεί ο κ. Παππάς σε μακροσκελή δήλωσή του, «πολλές φορές παρατηρούνται βανδαλισμοί και επισημαίνονται παραλείψεις, για τις οποίες ο Δήμος πρέπει να παρεμβαίνει, αποκαθιστώντας τα όποια προβλήματα δημιουργούνται». «Πρέπει να επισημανθεί πως οι αυτοτελείς και μεμονωμένες προσωπικές επισημάνσεις, όπως αυτή του κ. Νικηφορίδη, όταν δημοσιοποιούνται, χαρακτηρίζουν το ίδιο το άτομο κι όταν το ίδιο άτομο είναι και εκπρόσωπος Συλλόγου – Φορέα, στην προκειμένη περίπτωση του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας, τότε η ευθύνη του λόγου μετακυλίεται στον Φορέα», σημειώνει με νόημα και προσθέτει:

«Περιμέναμε ότι ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας, με τις επισημάνσεις του προς τον Δήμο θα συνέβαλε στην εμπέδωση συνεργασίας και αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, πολλές φορές Διοίκηση και υπηρεσίες «αντιμετωπίζουν εχθρότητα, η οποία εμπεριέχει διαστρεβλώσεις και υπερβολές και δημιουργεί εύλογο προβληματισμό ως προς τις προθέσεις». «Οποιαδήποτε στιγμή ο Σύλλογος Νέας Παραλίας θελήσει, μαζί με τα ΜΜΕ, είμαστε έτοιμοι να διενεργήσουμε αυτοψία για να διαπιστώσουμε αυτά που διαπιστώνουν οι περιπατητές, οι δημότες ή οι επισκέπτες, δηλαδή ότι είναι χώρος επισκέψιμος και όχι εγκαταλειμμένος. Αν ήταν αποκρουστικός και απαξιωμένος, οι Θεσσαλονικείς θα είχαν στρέψει την πλάτη τους», υποστηρίζει ο ίδιος.

Σημειώνει, δε, ότι για την ενημέρωση των πολιτών «πρέπει να επαναφέρουμε τον ορθολογισμό στην δημόσια παράθεση και αντιπαράθεση και να αναφέρουμε τα παρακάτω:

» Το έργο της Νέας Παραλίας είναι έργο σημαντικό και ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας. Κυρίως, όμως, είναι πολυσύνθετο σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρομηχανολογικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των πάρκων και των διαφόρων εγκαταστάσεων. Εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων και έχει έκταση περίπου 280 στρέμματα, ενώ αποτελεί έναν από τους πλέον επισκέψιμους χώρους της πόλης.

» Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τις υπηρεσίες του είναι επιφορτισμένος για την εν γένει διαχείριση, λειτουργική πληρότητα και συντήρηση όλων των δομών, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων. Η άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, ενώ το εκτεταμένο φαινόμενο του βανδαλισμού όχι μόνο δεν είναι αμελητέο, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμορφωμένη κατάσταση.

» Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και των αναγκών συντήρησης, απαιτείται πλήθος ενεργειών και διαδικασιών, ενώ χρειάζονται σημαντικές πιστώσεις. Όλες αυτές οι ενέργειες – διαδικασίες δεν γίνονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, ούτε με τον αυτόματο πιλότο. Πρέπει να αντιμετωπίζονται κάθε φορά γραφειοκρατικές υστερήσεις και ασύμμετρες περιπλοκές που καθυστερούν τις δράσεις. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, είναι μέρος της απόλυτης «γραφειοκρατικοποιημένης» δομής των κρατικών – και όχι μόνο – υπηρεσιών και επηρεάζεται από αυτές».

Υπενθυμίζει, ακόμη, ότι για τη βελτίωση και συντήρηση όλων των δομών και των υπαίθριων εγκαταστάσεων, έχουν δημοπρατηθεί, εκτελούνται ή είναι σε διαδικασία δημοπράτησης τα παρακάτω έργα, των οποίων σημαντικό τμήμα των πιστώσεων προορίζεται για τη Νέα Παραλία:

- Συντήρηση Πρασίνου, προϋπολογισμός 1.600.000,00 ευρώ (εκτελείται)
- Συντήρηση υπαίθριων χώρων Ν. Παραλίας, Αλάνας Τούμπας, Αγίας Σοφίας και περιοχής Χρηματιστηρίου, προϋπολογισμός 500.000,00 ευρώ (για σύμβαση)
- Επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση Η/Μ εγκαταστάσεων Δημαρχιακού Μεγάρου και μεγάλων έργων Δ.Θ., προϋπολογισμός 200.000,00 ευρώ (διαδικασία δημοπράτησης)
- Ανακατασκευή και Συντήρηση χώρων παιδικών χαρών, προϋπολογισμός 800.000,00 ευρώ (για σύμβαση)
- Προμήθεια φωτιστικών, προϋπολογισμός 700.000,00 ευρώ (διαδικασία δημοπράτησης)
- Συντήρηση λειτουργούντων αφοδευτηρίων, προϋπολογισμός 60.000,00 ευρώ (για σύμβαση)
- Προμήθειες οικοδομικών υλικών, μικροεργαλείων αναλώσιμων και υδραυλικού εξοπλισμού, προϋπολογισμός 950.000,00 ευρώ (εκτελείται)
- Φύλαξη Νέας Παραλίας, προϋπολογισμός 56.000,00 ευρώ (εκτελείται – δύο φύλακες από 22.00 έως 06.00)
- Καθαρισμός γκράφιτι, προϋπολογισμός 72.000,00 ευρώ (διαδικασία δημοπράτησης)
- Συντήρηση σιντριβανιών προϋπολογισμός 488.000,00 ευρώ (διαδικασία δημοπράτησης)

Στα παραπάνω, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, πρέπει να συμπεριληφθεί το προσωπικό της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης που απασχολείται για την καθαριότητα της έκτασης και τη λειτουργία των WC (απασχολούνται 12 άτομα ανά βάρδια σε δυο βάρδιες και Σαββατοκύριακο) και το προσωπικό της Διεύθυνσης Κατασκευών, που απασχολείται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια αυτοψιών και για επισκευαστικές εργασίες.

«Σημειώνεται με ιδιαίτερη έμφαση πως σημαντική είναι η οικονομική συμβολή αλλά και η εθελοντική εργασία σε αγαστή και αποδοτική συνεργασία, με τις υπηρεσίες του Δήμου, της Alpha Bank, του Κολεγίου Ανατόλια και της ΧΑΝΘ», προσθέτει ο κ. Παππάς και συμπληρώνει:

«Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν καθαρισμούς από μαθητές και εθελοντές και ταυτόχρονα ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών (το σχολικό έτος 2016 – 17 πραγματοποιήθηκαν 19 δράσεις, ενώ στη νέα χρονιά έχουν εκτελεστεί ήδη 11). Με αυτή την έννοια, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των ενώσεων για την ενεργή συμμετοχή τους, σε συνεργασία με τον Δήμο, αναδεικνύεται ως το μείζον προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αποτροπή των βανδαλισμών».

«Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες της φύλαξης που καταβάλλει ο Δήμος, καθώς η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα, με το εξαιρετικά συρρικνωμένο προσωπικό που διαθέτει», καταλήγει στη δήλωσή του.