Skip to main content

Παπούλιας: Δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό

Με επισημότητα ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Με επισημότητα ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. 

Η στρατιωτική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, χαρακτηρίστηκε ως την πιο λιτή των τελευταίων ετών, ενώ διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ανάμεσα στους επισήμους ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του. 
 
Μπροστά από την αποκλεισμένη εξέδρα των επισήμων παρέλασαν μόνον πεζοπόρα τμήματα, ενώ δεν έγιναν υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με δηλώσεις του έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό».
 
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι παρά τη δοκιμασία που περνάει ο λαός, θα βγούμε από την κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.
 
«Ελπίζω οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν την ελπίδα στο λαό μας ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε.
 
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αρχή της δήλωσής του, τόνισε ότι «σήμερα γιορτάζουμε δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνική ιστορίας, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το Επος του 1940».
 
«Στην πρώτη περίπτωση ο ελληνικός Στρατός κατάφερε να πραγματώσει τα όνειρα του Ελληνισμού και καθιέρωσε πολιτικό-στρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρό της, ενώ στο Έπος του '40 πέτυχε την καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ που δεν κατάφερε να καταλάβει τη Μόσχα», υπογράμμισε.
 
«Αυτό όμως σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα», πρόσθεσε.
 
Αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να περιφρουρούν την παρέλαση, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ να πετά πάνω από την πόλη και σκάφη του Λιμενικού να κάνουν περιπολίες. Το σχέδιο για την αποτροπή επεισοδίων περιελάμβανε κιγκλιδώματα και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχείρησαν  να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές.
 
Δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση από το χώρο που διεξήχθη η παρέλαση, ενώ ο κόσμος μπορούσε να σταθεί μόνο δυτικά από την εξέδρα και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από αυτήν.
 
Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια όταν περίπου 200 διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν τα κιγκλιδώματα και να πραγματοποιήσουν παρέλαση – διαδήλωση, βρίσκοντας απέναντί τους τις αστυνομικές δυνάμεις.
 
«Ήταν μια ωραία παρέλαση σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι το δυσάρεστο είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια μέρα. «Υποτίθεται τη μέρα του "ΟΧΙ" όλος ο λαός είναι ενωμένος. Είναι κακή αίσθηση να αισθάνεσαι ότι είναι αποκλεισμένη η πόλη», πρόσθεσε.