Skip to main content

Παπαζάχος για Κω: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί των 6 βαθμών

Βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, είναι η διαχείριση των κτηρίων που έχουν χτυπηθεί και η διαχείριση των υπηρεσιών.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετασεισμοί της τάξεως των 6 βαθμών τις κλίμακας Ρίχτερ, τόνισε ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον Alpha 96,5 για τις επιπτώσεις από τη μεγάλη σεισμική δόνηση στην Κω.

Ένας πολύ ισχυρός σεισμός της τάξεως του 6-7 ρίχτερ, σε πολύ κοντινή απόσταση από το νησί της Κω γύρω στα 15 χλμ, που θα μπορούσε να έχει πολύ δυσμενέστερες συνέπειες για την Κω, είχε σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις και δύο θύματα. Μπορεί να ακούγεται τραγικό αυτό αλλά ας σκεφτούμε ότι ο σεισμός του 1933 είχε σκοτώσει 200 άτομα και είχε τραυματίσει πάνω από 300», συμπληρώνει ο ίδιος.

Βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, είναι «η διαχείριση των κτηρίων που έχουν χτυπηθεί και η διαχείριση των υπηρεσιών», καθώς δεν είναι καθησυχαστικός για το θέμα των μετασεισμών. «Ένας σεισμός της τάξεως 6-7, θα έχει μετασεισμούς που θα φτάσουν στο μέγεθος 6. Κτήρια που είναι ήδη καταπονημένα μπορεί να αστοχήσουν». Προειδοποιεί, επίσης, πως «οι κάτοικοι δεν πρέπει να κατοικήσουν κτήρια που έχουν εμφανίσει πρόβλημα και προτού αυτά ελεγχθούν από τους μηχανικούς», και να δοθεί «προσοχή σε υποδομές που έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα γιατί οι ισχυροί μετασεισμοί θα γίνουν, θα κρατήσουν αρκετές εβδομάδες σίγουρα τις πρώτες 15 μέρες σε πολύ μεγάλη ένταση και μπορεί κάποιοι από αυτούς να προκαλέσουν καταστροφές».

Αναφορικά με το μικρό τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί πως «είναι αρκετά απίθανο από έναν μετασεισμό, ο οποίος θα είναι ισχυρός αλλά θα έχει πολύ μικρότερες κινδυνικές κινήσεις από τον κύριο σεισμό, να έχουμε κύμα βαρύτητας που θα απειλήσει σοβαρά την περιοχή», ωστόσο τονίζει πως «σε περίπτωση που οι κάτοικοι και οι τουρίστες νιώσουν σεισμικές κινήσεις και βρίσκονται στην παραλία» να απομακρυνθούν.  Τέλος, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει πως «το ρήγμα της Κω δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Λέσβου, μόνο που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά».