Skip to main content

Παπαρήγα: Ετοιμάζεται η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας

Κριτική κατά της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων άσκησε η Αλ. Παπαρήγα, σε κομματική συγκέντρωση, στην οποία παρουσίασε την πολιτική πρόταση του κόμματός της.
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων και η παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του δικού της κόμματος, συνθέτουν το περιεχόμενο της ομιλίας της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε κομματική συγκέντρωση - συλλαλητήριο, το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μη δείξουν εμπιστοσύνη, πίστη, σημασία σε ό,τι λέει η κυβέρνηση, σε ό,τι υπόσχεται, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνον τρία, το πολύ τέσσερα, χρόνια και μετά θα έλθει η «αναγέννηση» της ελληνικής οικονομίας. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «ένα καντάρι ψέματα μάς πετάει κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι οι λαϊκές θυσίες θα πιάσουν τόπο» και υποστήριξε πως «εκπονούν βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μια ζωή, είναι πανέτοιμοι να πάρουν και άλλα ακόμα χειρότερα, που να ισχύουν για τα παιδιά των εγγονών μας».

Η κυβέρνηση, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, «προκειμένου να βγάλει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα, τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ακολουθεί τον επικίνδυνο δρόμο της αναγωγής των αιτιών της κρίσης σε ζητήματα διαφθοράς, αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, ανηθικότητας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να βγουν στην επιφάνεια οι πιο μαύρες, συντηρητικές, κυρίως οι πιο βάρβαρες πρακτικές».

«Ποιοι μιλάνε για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «είναι όλοι αυτοί που αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των βουλευτικών αποζημιώσεων στις επιτροπές, και μια σειρά άλλα».

Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο πως για τη βρώμικη δουλειά χρησιμοποιεί τη μουχλιασμένη αντιδραστική, προβοκατόρικη δράση του ΛΑΟΣ» και σημείωσε πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς ετοιμάζει νέα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, με το παραπλανητικό εκβιαστικό ερώτημα στο λαό, στο ΚΚΕ: «Σέβεστε και υπακούετε το Σύνταγμα, ναι ή όχι;». Ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπολογίζει έναν παράγοντα, τη δυνατότητα ο λαός, και πριν απ΄όλα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση».

«Ποιοι μιλάνε για τον σεβασμό στο Σύνταγμα;», διερωτήθηκε ακολούθως η γραμματέας του ΚΚΕ για να απαντήσει: «αυτοί που εξάγουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερα πλούτη, στέλνοντας τους εργάτες και τις εργάτριές τους στο ταμείο ανεργίας. Όλοι αυτοί, που από τότε που συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος, πολλές φορές παραμέρισαν το Σύνταγμα ανοίγοντας το δρόμο στην κατάργηση του δικού της παιδιού, του αστικού κοινοβουλίου. Αυτοί που είναι επίγονοι εκείνων των πολιτικών που κάλεσαν τον βρετανικό στρατό να αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό για να ηττηθεί η εθνική αντίσταση, που νίκησε τον γερμανο-ιταλικό φασισμό. Είναι αυτοί που κάλεσαν τις ΗΠΑ να πάρουν τη σκυτάλη του βρετανικού ιμπεριαλισμού για να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, τον επικίνδυνο κομμουνισμό ακόμα και με βόμβες ναπάλμ. Είναι ή ίδια η αστική τάξη και οι πολιτικοί της, τα κόμματά της που έκαναν συναλλαγή με την ελληνική χούντα, ώστε να αποκατασταθεί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα, αφού εκπληρώθηκαν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που την επέβαλαν. Είναι αυτοί που ετοιμάζονται να κάνουν συμφωνία με την Τουρκία, παραδίνοντας στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών. Είναι αυτοί, δηλαδή, που εκχωρούν συνεχώς και με κάθε τρόπο κυριαρχικά εδάφη και αρμοδιότητες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με την θέλησή τους, πάντα και με την δική τους θέληση. Είναι αυτοί που βροντοφώναξαν «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» κατά την κρίση στα Ιμια, που αποτέλεσε σημείο στροφής, γιατί από τότε επισημοποιήθηκαν οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Για την στάση της ΝΔ η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η ΝΔ απαντά στο ερώτημα της διεξόδου στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ. Κρατά αποστάσεις σε ζητήματα δήθεν τακτικής για να συντηρείται η δικομματική αντιπαράθεση και να συνεχίζεται η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσά τους. Γκρινιάζει για ορισμένα μέτρα, γιατί είναι αντικοινωνικά, με στόχο κυρίως να χειραγωγήσει προς όφελός της τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, να εξαργυρώσει τις ευθύνες της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα λέει ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ, γιατί η διακυβέρνηση έχει συνέχεια».

Για το ΛΑΟΣ η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «στο άθλιο πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται, κατά του εργαζόμενου λαού υπάρχουν και οι βοηθοί, οι δευτεροαγωνιστές, με κορυφαίο σήμερα βαστάζο το ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα με διπλή γλώσσα απέναντι στο λαό, ένα κόμμα που στάζει δηλητήριο, όταν βλέπει το σπέρμα της χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, που αδίστακτα αλλάζει τα συνθήματα και την προπαγάνδα του ποντάροντας στην εκτροπή της λαϊκής συνείδησης. Αναδεικνύεται σε μέντορα της αντιΚΚΕ και αντιλαϊκής προβοκάτσιας, σε μέντορα του ρατσισμού και του εθνικισμού».

Στην εκτενή αναφορά της στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, είπε: «υπάρχει βεβαίως στο τραπέζι και μια άλλη, σκοπίμως θολή και άκρως βερμπαλιστική πρόταση προς τον λαό, η λεγόμενη «ενότητα της αριστεράς». Είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενός παράξενου μορφώματος, αλλά καθόλου ασυνήθιστου, πρόταση πολύγλωσση που φαινομενικά απευθύνεται παντού, ανάλογα με το είδος του ακροατηρίου. Συνιστά ένα είδος φρένου στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της «ενότητας της αριστεράς» έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση.

Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση από ένα πολιτικό σχηματισμό που κατέληξε σε ναυάγιο της ταξικής πάλης, του αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα, που τροφοδότησε, ως αριστερό άλλοθι, τη συκοφαντία του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

Ακολούθως, η κ. Παπαρήγα παρουσίασε την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που όπως είπε είναι πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας. «Απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

Υπό αυτό το πρίσμα η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «κατά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και λόγω του Καλλικράτη, είναι ευκαιρία να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος, να εκφραστεί και με την ψήφο η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, οι διεργασίες συνείδησης, που συντελούνται στο λαό και στη νεολαία».

Είπε ακόμη ότι «τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη δυναμική των εξελίξεων, η συνεργασία με το ΚΚΕ, η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται τη φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση».

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ Λαών Ισπανίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ έστειλαν 48 κομμουνιστικά και εργατικά Κόμματα.