Skip to main content

Παπανδρέου για τηλεφώνημα στον Σαμαρά: Για αυτό δεν υπήρξε συμφωνία το 2011

«Ήμουν διατεθειμένος, παρότι είχα πάρει 44% και είχα πλειοψηφία στη Βουλή να φύγω από την καρέκλα αυτή»

Στο περίφημο τηλεφώνημα, το οποίο είχε κάνει ως πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2011 στον Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από σχετικό ερώτημα που έλαβε από τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αυτό που μετέφερε τότε στον Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι «ήμουν διατεθειμένος, παρότι είχα πάρει 44% και είχα πλειοψηφία στη Βουλή να φύγω από την καρέκλα αυτή». Προκειμένου να το κάνει αυτό, ο ίδιος όπως ανέφερε έθεσε έναν όρο, που ήταν «να υπάρχει ενότητα και να δουλέψουμε μαζί για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση».

Δέκα λεπτά μετά τη λήξη του τηλεφωνήματος, ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως «έχει βουίξει ο τόπος ότι παραιτείσαι, ότι θα φύγεις. Δεν είχαμε κάνει συμφωνία και σε δέκα λεπτά βγαίνει και λέει “φεύγει ο Παπανδρέου, ερχόμαστε εμείς”. Με αυτό το πνεύμα είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».