Skip to main content

Παπανδρέου: «Το στοίχημα είναι να γυρίσουμε σελίδα»

Απερίσπαστος από την κριτική στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και την κινητικότητα, που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό προς την κατεύθυνση ίδρυσης νέων κομμάτων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, στο δεύτερ
Απερίσπαστος από την κριτική στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και την κινητικότητα, που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό προς την κατεύθυνση ίδρυσης νέων κομμάτων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Ελευθεροτυπία».

«Θεωρώ άθλο, χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, να έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα να σηκώσει τόσο μεγάλες ευθύνες, να αποφασίζει για τόσο δύσκολα θέματα, να χρειάζεται να ξεχάσει το πρόσκαιρο όφελος και να κοιτά το συλλογικό συμφέρον μακριά από μικροκομματισμούς», υπογραμμίζει.

Ο πρωθυπουργός ασκεί δριμύτατη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής, που ακολούθησε η ΝΔ» και προσθέτοντας πως «το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και δεν βλέπω τη ΝΔ διατεθειμένη να βοηθήσει», ενώ επικρίνει τον Κ. Καραμανλή ότι επί πέντε χρόνια κινήθηκε μεταξύ Ραφήνας και Μαξίμου, αδιαφορώντας για τη διεθνή εικόνα της χώρας και την οικονομία.

«Όσοι κάνουν εύκολη κριτική από τα τηλεπαράθυρα και τα σαλόνια δεν έχουν καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα και πόσο δύσκολη είναι ακόμα η θέση μας. Θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να σώσω τη χώρα και όχι να αποδεχθώ αμαχητί τη χρεοκοπία της», απαντά στη θέση της Αριστεράς ότι είναι «πρωθυπουργός περιορισμένη ευθύνης» και καταγγέλλει ευθέως το ΚΚΕ ότι στρέφεται «εναντίον των εργαζομένων, της κοινωνίας, της ίδιας της χώρας». «Έχουν καθήκον όσοι θέλουν να λέγονται αριστεροί να απορρίψουν τον δογματισμό, αλλά να κρατούν στάση ευθύνης», προσθέτει.

Επαναλαμβάνει ότι ο προκάτοχός του ουδέποτε «έδωσε καθαρή εικόνα της πραγματικότητας» και ότι «ακόμη και δύο μέρες προ των εκλογών είχε αποστείλει η κυβέρνηση επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, το έλλειμμα ήταν μόνον 6% του ΑΕΠ, αντί για σχεδόν 14%, που ήταν στην πραγματικότητα». «Το ήξερε και μάλιστα πολύ καλά», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση νέων κομμάτων, εκτιμά ως «φυσιολογικό να αυξάνεται η πολιτική κινητικότητα, όταν η χώρα περνά μια τόσο μεγάλη κρίση και ιδίως όταν οι θέσεις των κομμάτων δεν είναι καθαρές ή και υπεύθυνες και ψαρεύουν στα θολά νερά» και στην ερώτηση αν αυτή η κινητικότητα απειλεί τη συνοχή του δικομματισμού, απαντά: «Δεν ενδιαφέρομαι και δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για τις τύχες του δικομματισμού».