Skip to main content

Παπανδρέου:«Να φύγουμε από την κηδεμονία»

Απάνεμο λιμάνι σιγουριάς, ηρεμία και χρόνο για αλλαγές και ανατροπές δίνει στη χώρα μας η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι ν
Απάνεμο λιμάνι σιγουριάς, ηρεμία και χρόνο για αλλαγές και ανατροπές δίνει στη χώρα μας η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτή η κυβέρνηση καλείται να κάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στο λιγότερο δυνατό χρόνο και να απελευθερώσει την Ελλάδα από την επιτήρηση. Στόχος μας είναι να φύγουμε από την κηδεμονία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ θα φύγει από την χώρα «μόνο όταν έχουμε βάλει τάξη στα οικονομικά μας και έχουμε πατάξει τη φοροδιαφυγή».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται σήμερα για δεύτερη φορά σε επιτήρηση εξαιτίας των πρακτικών του παρελθόντος. «Είμαστε γυμνοί μπροστά στις θύελλες της διεθνούς αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα μέτρα, δήλωσε πως όσο και αν πόνεσαν ήταν αναγκαία και σήμερα φαίνεται η σημασία τους. Τόνισε ότι στην ΕΕ υπάρχει ισχυρή βούληση για βοήθεια στη χώρα μας και ότι έχουμε ισχυρούς συμμάχους, ενώ έκανε έμμεση αναφορά στη σκληρή στάση που τηρεί η Γερμανία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχουν ακόμα φωνές που διστάζουν σε ορισμένες γωνιές της Ευρώπης».

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της να προσφύγει στο μηχανισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «αυτοί αγνοούν σκοπίμως ή αφελώς την κατάσταση της οικονομίας».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία και διαβεβαίωσε ότι θα αφομοιωθούν οι καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς για να αναστραφούν οι κακές πρακτικές που υπάρχουν στο Δημόσιο.

«Ο αγώνας μας είναι να αποκαταστήσουμε την ίδια την αξιοπιστία μας, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει πίστη, δεν υπάρχει δάνειο, δεν υπάρχει επένδυση», τόνισε και συμπλήρωσε:  «Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και αναπτυξιακά και κοινωνικά δίκαιη».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «ένα δίχτυ προστασίας για τους πολίτες που θα θιγούν από τα μέτρα τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν».

«Ιστορική ευθύνη για αλλαγές»

«Μας έλαχε και πάλι να είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις δύσκολες ιστορικές ευθύνες για την πορεία του Ελληνισμού. Ούτε φυγομαχούμε, ούτε φυγοπονούμε, με ειλικρίνεια αποκαλύψαμε τις αλήθειες και αναλάβαμε τις ευθύνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

«Όλοι μας πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά, πάνω από όλα την ασημαντότητα του πολιτικού κόστους υπάρχει η προσφορά στην Ελλάδα, η στάση σας αποτελεί παράδειγμα για μια άλλη πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε: «Είμαστε εκείνοι που θέλουμε μια άλλη Ελλάδα, είμαστε οι φορείς της αλλαγής, πήραμε εντολή να εγγυηθούμε την Ελλάδα της περηφάνιας, χωρίς κηδεμονίες και επιτηρήσεις, την Ελλάδα του δικαίου, της ανθρωπιάς και της διαφάνειας, της ανάπτυξης».

Επίθεση στη ΝΔ

Σχολιάζοντας τη «συγγνώμη» του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για τις παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Άκουσα μια συγνώμη, όμως αφορούσε το παρελθόν, δεν αφορούσε το παρόν, το τι μέλλει γενέσθαι, συγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω και αυτό ούτε το άκουσα ούτε το είδα. Συγνώμη σημαίνει να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους υπ’ ευθύνη τους η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία».

«Η αντιπολίτευση αντί να απολογηθεί μάς κατηγόρησε ότι φουσκώσαμε τα οικονομικά στοιχεία, τώρα τα θυμήθηκαν, αφού οι ίδιοι έκαναν μια άθλια απογραφή. Γίναμε μονομιάς από ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια ή κουτοπόνηρη βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Ήθελαν να κρύψουμε τις αμαρτίες τους κάτω από το χαλί, κάτι που θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η μόνη εγγύηση είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές

Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και, όπως είπε, στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων.

Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μερικές από αυτές:

- Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

- Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

- Βιώσιμη ανάπτυξη.

- Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

- Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλλάσσεται ο ισχυρός.

- Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

- Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

- Όχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

- Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να γίνει καλύτερο και δικαιότερο και ότι δεν αρκεί να απαλλάξουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και να την κάνουμε καλύτερη.