Skip to main content

Παπανδρέου: Η παρουσία των νέων θα αλλάξει την Ελλάδα

Χωρίς την παρουσία της νέας γενιάς η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων. Οι νέοι αλέθονται στη
«Κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε για πάντα την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της γγ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να μπει τέλος στο πελατειακό σύστημα, που μαστίζει και τη νέα γενιά» και απηύθυνε έκκληση στη νεολαία για κοινό αγώνα, σημειώνοντας ότι «χωρίς την ενεργή παρουσία των νέων, η Ελλάδα δεν θα αλλάξει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός παρότρυνε όλα τα πολιτικάκόμματα να βάλουν νέους ανθρώπους στις επερχόμενες εκλογές της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης. «Δώστε λόγο στη νέα γενιά, γιατίκαι μπορεί και θέλει, κάντε τον Καλλικράτη μοχλό αλλαγής και ανάπτυξης», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Σαμαράς: Η κρίση βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας

«Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές», ήταν η θέση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι θα ήταν εύκολο για τον ίδιο να παραπέμψει τα πάντα και να τα αποδώσει στο μνημόνιο, όμως -υπογράμμισε- ανεργία, πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αύξηση των κρουσμάτων βίας, προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν και πριν την κρίση, η οποία απλώς «βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρία είναι τα προβλήματα, ή τρεις οι αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι νέοι: η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη προοπτικής και η Παιδεία, που προσφέρεται.

«Για να αποτρέψουμε τους σημερινούς νέους από τα δικά μας λάθη, θα πρέπει να δώσουμε, και το οφείλουμε, πρότυπα ηθικά και κοινωνικά. Όσο λιγότερο πιστεύουν στις αρχές αυτές, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια έχουν. Κι εμείς είμαστε που όλα αυτά τα χρόνια γκρεμίζαμε πρότυπα παραδοσιακά και διαχρονικά», είπε.

Στη παλαιά γενιά απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη ροπή προς τον λαϊκισμό και την εκφυλιστική τακτική της ήσσονος προσπάθειας, από τα οποία «η νεολαία παίρνει τα χειρότερα παραδείγματα και καθίσταται ευάλωτη στην κρίση».

«Δεύτερο έλλειμμα είναι η προοπτική, που σημαίνει προσδοκία». Κατά τον κ. Σαμαρά δεν υπάρχει σήμερα, όντας όλοι βέβαιοι ότι η κρίση θα χειροτερέψει κι η ανεργία, που τώρα βρίσκεται στο 12%, να προεξοφλείται ότι του χρόνου θα σκαρφαλώσει στο 20% με μεγαλύτερη ανασφάλεια για τη νεολαία.

«Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι κόπτεται το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, αλλά κατεβάζει την κατώτατη αμοιβή στα 592 ευρώ. Και βλέπουμε παιδιά να θέλουν να ξενιτευτούν, αφού το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγεις στη σύνταξη, αλλά πότε θα αρχίσεις να δουλεύεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Για να εξιλεωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κλέψαμε από τα παιδιά και την Ελλάδα το όνειρο. Αυτό πρέπει να επανορθώσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και όχι αυτός, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Από την άλλη, δρόμος της επαναστατική γυμναστικής, αντί να δημιουργεί προοπτική, οδηγεί στην απελπισία και οι νέοι αποστερούνται ευκαιριών, όταν για παράδειγμα κλείνουν τα λιμάνια για τους τουρίστες. Πρέπει να σπάσουμε την εθνική κατάθλιψη, που κυριαρχεί παντού».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόταση, που κατέθεσε πριν δύο ημέρες το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κολλήσει τη βελόνα» στο ότι για όλα φταίει η σημερινή κυβέρνηση: «Είτε πρόκειται για αμηχανία, είτε για μισαλλοδοξία, κρύβεται από πίσω εμμονή και αποθάρρυνση κάθες συναινετικής διάθεσης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ρουσφέτια, για τα οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ.Σαμαράς είπε πως «η μονιμοποίηση 35.000 συμβασιούχων, που παρανόμως είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και κρατούσε επί χρόνια σε ομηρία είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων δικών σας ρουσφετιών» και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να δώσουμε πρότυπα και ελπίδα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Παιδείας και τον «πόλεμο, που αντιμετώπισε». «Δεσμευόμαστε -είπε- να καταργήσουμε την ασυλία της παρανομίας στα Πανεπιστήμια».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τού υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί ως τα τέλη Ιουνίου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά «εκτός από την πρόταση του προέδρου της Βουλής για το θέμα της ασυλίας, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο για την ευθύνη υπουργών και το πολιτικό χρήμα. Ζητάμε ευρεία διακομματική θέση για να παταχθεί η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς. Φέρτε το να το ψηφίσουμε».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν τριών ειδών δυνάμεις στην πολιτική. «Είναι αυτοί που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και καταδικάζουν τη νεολαία, αυτοί που κερδοσκοπούν στην οργή της κοινωνίας και της νεολαίας και αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδα, διακηρύσσοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς ανήκουμε στην τελευταία δίνοντας πρότυπα, ιδανικά και προοπτική, αφού ούτε προστάτες, ούτε καθοδηγητές, ή λαϊκιστές, χρειάζεται η νεολαία», σημείωσε.

Οι νέοι αλέθονται στη μηχανή του κέρδους υποστηρίζει η Παπαρήγα

Για «μαύρη προοπτική», καθώς επίσης και για «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καμία ελπίδα σύνταξης, πλήρη απαξίωση του κατώτατου μισθού» έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την εισήγησή της στη Βουλή για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας. Πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα «πέφτει βαρύς πέλεκυς για όσους είναι 40 ετών και κάτω».

«Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλάει και κάνει μια περιγραφή όλων των κακώς κειμένων, σαν να πρόκειται για μια καινούρια κυβέρνηση που μελέτησε τα πράγματα και φέρνει νέα μέτρα.

«Ό,τι περιγράφετε το δημιουργήσατε κι εσείς και η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το θεωρώ λίγο προσβλητικό για το λαό, τη νεολαία, να βγαίνει ο Πρωθυπουργός να θίγει τα κακώς κείμενα, για να φτιάξει ένα καλό κλίμα για να περάσει τα χειρότερα μέτρα της τελευταίας πενταετίας».

Παράλληλα, η γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε πως η νεολαία δέχεται αντιπαιδαγωγική επίθεση, με αφορμή τη μεταρρύθμιση που έχει προαναγγείλει το αρμόδιο υπουργείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Μιλάμε για εκπαιδευτική αγορά», τόνισε και υπογράμμισε: «Με τον Καλλικράτη μιλάμε για αυτονόμηση του κάθε πανεπιστημίου και για επιχειρηματικές σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν «έμποροι της γνώσης», καθώς - όπως είπε, «παίρνουν αρμοδιότητες στον τομέα της παιδείας, με ωραίες εκφράσεις, όπως η αυτοτέλεια και η αξιολόγηση».

«Ωραίες εκφράσεις», παρατήρησε, «το περιεχόμενο μάς ενδιαφέρει». «Η αξιολόγηση γίνεται με στόχο την προσαρμογή στους νόμους της ζούγκλας», είπε η κ. Παπαρήγα και τάχθηκε επίσης κατά του περιορισμού της ύλης στα σχολεία.

Καταλήγοντας, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν εξασφαλίζεται τίποτα στη νέα γενιά πως «κινητικότητα σημαίνει περιπλάνηση και ανασφάλεια».

Γ. Καρατζαφέρης: Λανθασμένα τα πρότυπα για τους νέους

Στην έλλειψη αξιοκρατικών προτύπων, αξιών, εθνικών ιδανικών προς τη Νεολαία εκ μέρους της Πολιτείας, των πολιτικών, των ΜΜΕ, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απαίδευτοι νέοι, αλλά και να οδηγούνται στην απελπισία», επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Δεν τους δίνουμε Παιδεία», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία, ώστε να ξέρουν ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται». «Ποια είναι τα πρότυπα, που δίνουμε στους εικοσάρηδες;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι οι νέοι δεν θα αναζητήσουν τα πρότυπα στη Βουλή, όταν «εμείς εδώ μέσα κάνουμε τη μία εξεταστική μετά την άλλη σε βάρος των προηγούμενων».

Πρόσθεσε, δε, πως οι νέοι σήμερα λαμβάνουν γενικά και στις περισσότερες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής λανθασμένα πρότυπα. Έφερε δε ως παραδείγματα τον τομέα του Αθλητισμού, όπου ξέρουν ότι «αθλητής γίνεσαι με το ντόπιγκ», και το Πανεπιστήμιο, στο οποίο «αν δεν ενταχθείς στις ομάδες, δεν περνάς μάθημα».

«Τους διδάσκουμε τον άκρατο φασισμό, την αρπαχτή, να "μην πιστεύεις στο έθνος", απαγορεύεται να είναι ο Έλληνας πατριώτης, να μένει μακριά από την Εκκλησία, να θεοποιεί το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση το χρήμα, μαθαίνουν (σσ. οι νέοι) ότι όταν έχουν πλούσιο ή διάσημο πατέρα, θα περάσουν καλά», είπε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «η έλλειψη Παιδείας των νέων και το ότι τους δίνουμε τυποποιημένη μάθηση, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, όταν απαντούν πως δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου και στις 25 Μαρτίου» και πρόσθεσε: «Η διαφορά της νεολαίας του ΄40 με τη σημερινή είναι ότι εκείνη τη διέκρινε το φρόνημα, ενώ τώρα υπερισχύει το "φρόνιμα"».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στα προβλήματα των ναρκωτικών, των τροχαίων και του εθισμού των νέων στο αλκοόλ, τονίζοντας πως «είμαστε μια χώρα που γεννάει τα λιγότερα παιδιά και σκοτώνει τα περισσότερα». Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό ζήτησε την απαγόρευση της διαφήμισης του αλκοόλ από την τηλεόραση. Ακόμη τόνισε πως απαιτείται επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, αλλά και της παλλινόστισης των νέων επιστημόνων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε, όταν προσλαμβάνονται απόφοιτοι πανεπιστημίου για τα πρώτα χρόνια, να καλύπτει το κράτος τα ένσημά τους. «Η Νεολαία δεν έχει καθοδήγηση. Ναι, θα βρει το δρόμο της, αλλά ας μην κλείνουμε τα φώτα. Να ποντάρουμε σε αυτή, αξιοποιώντας το καλό της DNA», κατέληξε.

Επίθεση Τσίπρα στον πρωθυπουργό

Επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο θυμάται μόνο όταν και όπως τον βολεύει.

«Ελπίδα μπορεί να δει κανείς μόνο όταν επιμένουν οι νέοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα δικαιώματα των νέων, ενώ κατηγόρησε τις κυβέρνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις επιλογές τους δημιούργησαν κλίμα κατάθλιψης και απαξίωσης στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι σύμπτωμα παθογένειας και πολιτικής αποπροσανατολισμού όταν οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες κοινοβουλευτικές ομάδες με απόσταση λίγων μηνών λένε διαφορετικά πράγματα σήμερα σε σχέση με το νόμο Πετραλιά, αντιστρέφοντας τους ρόλους τους.

«Μέσα σε δύο χρόνια κ. πρωθυπουργέ φαίνεται ότι ξεχάσατε τι λέγατε κατά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά. Τότε, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα, μιλούσατε για μια Ελλάδα φοβική, για νέα γενιά φοβική, ευνουχισμό της νεολαίας, ζούγκλα πελατειακών σχέσεων. Ξεχάσατε τι λέγατε εσείς ο ίδιος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει δημοψήφισμα. Τότε το χαρακτηρίζατε οξυγόνο της δημοκρατίας, εργαλείο δημοκρατικής συμμετοχής. Σήμερα φοβάστε το δημοψήφισμα γιατί φοβάστε να απευθυνθείτε στην ελληνική κοινωνία για τις βίαιες επιλογές σας. Σήμερα οι επιλογές σας θα είναι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κιλτίδης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικότερο είναι ότι για να υλοποιήσετε την πολιτική σας παρακάμπτετε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Θα το επικαλείστε, όμως, και θα το θυμηθείτε στην επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών, των δημοσίων υπαλλήλων. Είστε υποχρεωμένος αυτό το Σύνταγμα να το τηρείτε. Εκτός και αν πάμε σε άλλες χώρες. Το κρίσιμο είναι, για πόσο θα προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία, παρακάμπτοντας τους θεσμούς και το Σύνταγμα και εκβιάζοντας την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Δεν έχετε πολύ πολιτικό χρόνο. Τελειώνει αν δεν αλλάξετε ριζικά πολιτική», πρόσθεσε.

«Σήμερα», συνέχισε, «εξ αιτίας των δικών σας πολιτικών η Ελλάδα έχει στο κεφάλι της τη βία των εξουσιαστών και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να μεταναστεύσει σε τόπους όπου δεν υπάρχουν Τρόικες».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η περιγραφή της κατάστασης που έκανε δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα και ότι η νέα γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από ό,τι έζησαν οι προηγούμενες γενιές, ενώ σχολιάζοντας την αποστροφή του για τον κ. Πάλμε ανέφερε ότι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας όμως τα προβλήματα της παιδείας στη χώρα μας δεν είναι θέμα επικοινωνιακού ελλείμματος.

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι έχετε εξαιρετικές γνωριμίες. Θα ανατριχιάσει όμως ο Σουηδός κ. Πάλμε όταν δει ότι στη χώρα μας για τη δωρεάν παιδεία ο μέσος Ελληνας πληρώνει τον μισό οικογενειακό του προϋπολογισμό. Τρομάζει η πραγματικότητα που προσπαθείτε να κρύψετε. Κατάθλιψη, μαύρη εργασία που ανθεί, παιδεία ανύπαρκτη, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Γιατί να πιστέψει η νέα γενιά τα ωραία σας λόγια, όταν υποθηκεύετε το μέλλον της με το μνημόνιο;», συμπλήρωσε ο κ Τσίπρας.

Τέλος, την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας που έκανε λόγο για συκοφαντίες και ψεύδη του κ. Τσίπρα, προκάλεσε η αναφορά του ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν προσκεκλημένος και μίλησε σε ιδιωτικό φροντιστήριο το οποίο χρωστάει 3 εκατ. στο ελληνικό Δημόσιο. Στο σχόλιο του κ. Λοβέρδου ότι ψεύδεται και πρέπει να ντρέπεται, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να απαντήσει «αν το ηθικό είναι και νόμιμο».

Τελευταία ενημέρωση: 14:30