Skip to main content

Παπανδρέου: «Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με τη Σερβία»

Εξαιρετικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπορίς Τάντιτς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Βελιγράδι αποτελεί «εκκίνηση» της προσπάθε
«Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ, αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας, ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει, είπε ότι «μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου, και ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «τη στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

Ο κ. Τάντιτς είπε ότι συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη, ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ, όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014», την οποία ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε σημαντική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Σερβία με συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.