Skip to main content

Παπανδρέου από Θεσσαλονίκη:Μόνο η Ελλάδα έζησε την καραμανλική λαίλαπα

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα και τα έργα της κυβέρνησής του. Επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα πεπραγμένα και τα έργα του ως πρωθυπουργού υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση τόσο στην κυβέρνηση Σαμαρά όσο και στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, όπως η Διαύγεια και η απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore, κατηγορώντας τις επόμενες κυβερνήσεις ότι λειτούργησαν μικροκομματικά, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις που δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν. «Έχουν να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από τότε που έφυγε ο "τοξικός" Παπανδρέου και η κυβέρνησή του», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα ποδοσφαιροποίησε το ρουσφέτι με διάταξη 4-2-1. Στην οικονομία και στην πραγματική ζωή δεν παίζεις με 11 εκατ. ανθρώπους. Εμείς δεν παίξαμε τη χώρα στα ζάρια, όπως ο Τσίπρας την παίζει σαν επιτραπέζιο», τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πολλοί από τους υπουργούς των κυβερνήσεων που ακολούθησαν τη δική του αναρριχήθηκαν και έφτιαξαν καριέρες, ξεπλένοντας πολιτικές ευθύνες. 

Είπε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός η Ελλάδα «δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους-πιστωτές και πως η οκταετής εμπειρία του ως υπουργού Εξωτερικών βοήθησε στο να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν από την κρίση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σημειώνοντας πως το κατάφεραν καθώς «καμία από αυτές δεν ένιωσε την καραμανλική λαίλαπα». 

Παράλληλα, πρότεινε τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, ενός εθνικού συμβολαίου, μιας μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, ένα εθνικό μορατόριουμ σοβαρότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Αναφέρθηκε στις κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του, αλλά δήλωσε πως δεν κρατάει κακία σε κανέναν. «Με είπαν Πινοσέτ, Τσολάκογλου, ντήλερ διεθνών κερδοσκόπων, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Δικός μου εχθρός δεν είναι ο Τσίπρας, όπως δεν ήταν ο Σαμαράς. Τα δε γεγονότα του παρελθόντος, τα διδάγματα, δεν τα αναφέρουμε από εκδίκηση αλλά για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στο μέλλον», επισήμανε.

Ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα και εκτός συνόρων λέγοντας «επειδή κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται διάφορα, λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, ας μην θεωρούν , ότι οι Έλληνες δεν θα υπερασπιστούν με σθένος τα εθνικά συμφέροντα».

Σχετικά με τις δικές του κινήσεις στο μέλλον και την πορεία του ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο στόχος είναι η αυτόνομη κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές και επισήμανε: «Είμαι αποφασισμένος οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να βρουν το ψηφοδέλτιο του Κινήματος στο χέρι κάθε πολίτη. Είμαι αποφασισμένος οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να βρουν το Κίνημα με πλήρες οπλοστάσιο θέσεων και προτάσεων για το αύριο του τόπου. Θα μπω ξανά μπροστά, αλλά σας χρειάζομαι όλους. Κάθε προοδευτική φωνή».

Παράλληλα τόνισε πως συνεχίζει την προσπάθεια για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και σημείωσε: «Η πρότασή μας είναι απλή: Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας, και μετά όλοι και όλα από τη βάση. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες, το Κίνημα θα κατέλθει μόνο του στις επόμενες εκλογές».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και οι πρώην υπουργοί κ.κ. Μαγκριώτης, Ξυνίδης και Καστανίδης.