Skip to main content

Παπανάτσιου: Το πλαστικό χρήμα βοηθά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους πολίτες, να τους επιβραβεύσουμε που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα, ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών.

Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής βοηθούν οι πολίτες, με τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", με αφορμή την πρώτη λοταρία αποδείξεων.

"Εγινε η πρώτη κλήρωση της δημόσιας λοταρίας από το υπουργείο οικονομικών, θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους πολίτες, να τους επιβραβεύσουμε που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα γιατί μ αυτόν τον τρόπο όλοι οι πολίτες βοηθούν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής", ανέφερε.

Η δεύτερη κλήρωση θα γίνει έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Στην πρώτη κλήρωση συμμετείχαν περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν εντός του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους συναλλαγές αξίας άνω των 2 δισ., με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.

"Τον Οκτώβριο, από τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι περισσότερες από 8 εκατομμύρια οι συναλλαγές και είναι 4,5 εκατομμύρια τα ΑΦΜ που έχουν κάνει αυτές τις συναλλαγές. Η αξία των συναλλαγών είναι πάνω από 2 δισ. Και κληρώθηκαν 1.074.332.777 λαχνοί. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε δύο ευρώ κατά μέσο όρο και ένας λαχνός. Τα πρώτα εκατό ευρώ παίρνουν από 1 λαχνό. Και η μικρή συναλλαγή κανονικά συμμετέχει στην κλήρωση, δεν είναι μόνο τα μεγάλα ποσά" υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, "για το πρώτο εννεάμηνο του 2017 έχουμε 20% περισσότερο ΦΠΑ από τα ποσά που είχαμε αντίστοιχα το 2015 που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έκταση συναλλαγής με το πλαστικό χρήμα, γενικά με το ηλεκτρονικό χρήμα και οι οικονομέτρες πιστεύουν μέσα από που έχουν κάνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ποσού που έχει συγκεντρωθεί από ΦΠΑ οφείλεται στην χρήση πλαστικού χρήματος".

Για την υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS από τους επαγγελματίες, η κ. Παπανάτσιου είπε - μεταξύ άλλων - "αυτή τη στιγμή έχουν μπει δύο ομάδες, έχουν υποχρεωτικά τα POS στα καταστήματά τους. Η επόμενη ομάδα είναι μέχρι τέλος του 2018. Δεν είναι υποχρεωτικό για τους περισσότερους, προσπαθούμε η συμμόρφωση να μην γίνεται πάντοτε με την επιβολή, θα καταλάβει και ο επαγγελματίας όταν ο καταναλωτής το ζητάει, ότι είναι προς το συμφέρον του. Χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη φορολογική συνείδηση στους πολίτες. Όταν αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση θα καταφέρουμε να μειώσουμε και φορολογικούς συντελεστές για όλες τις ομάδες των πολιτών και θα είναι πιο δίκαια βάρη που θα πληρώσει ο καθένας".

Η κ. Παπανάτσιου επανέλαβε ότι είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να μην βγει καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας σε πλειστηριασμό και είπε χαρακτηριστικά ότι "το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας".

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2018 σημείωσε πως θα είναι προϋπολογισμός εξόδου από τα μνημόνια. "Θεωρώ ότι θα πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος και της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε βγει από τα μνημόνια" τόνισε.