Skip to main content

Παπανάτσιου: Στους δημότες της Καλαμαριάς το στρατόπεδο Κόδρα

Η υφυπουργός εξήγησε ότι η ίδια βρίσκεται εδώ για να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου και τα ακίνητα που ανήκουν στο ΥΠΟΙΚ.

Σε έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής θα μετατραπεί το στρατόπεδο Κόδρα μετά την παραχώρησή του στο δήμο Καλαμαριάς, σύμφωνα με όσα ανέφερε από το χώρο του στρατοπέδου ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης κατά την επίσκεψη της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Από την πλευρά της η υφυπουργός εξήγησε ότι η ίδια βρίσκεται εδώ για να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου και πιο συγκεκριμένα τα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών. "Εμείς θέλουμε να αποδώσουμε το στρατόπεδο στους πολίτες της Καλαμαριάς", πρόσθεσε η ίδια.

"Μετά την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη, έπρεπε να δούμε κάτι και για την ανατολική Θεσσαλονίκη και, σ' αυτό το πλαίσιο, το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της δημοτικής αρχής", τόνισε η υφυπουργός χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

"Ήδη έχουν γίνει συναντήσεις, ο κ. Βερναρδάκης ήρθε και έγινε μια μεγάλη σύσκεψη το προηγούμενο διάστημα, έχει μια εικόνα. Η ιδιοκτησία του στρατοπέδου είναι από το ένα μέρος στο υπουργείο Οικονομικών, ένα μέρος του πανεπιστημίου, στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ υπάρχουν και ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Βλέπουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Εγώ είμαι εδώ για να δω το κομμάτι του υπουργείου Οικονομικών. Αφού επεξεργαστουμε με τους υπηρεσιακούς, θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να επισπεύσουμε την παραχώρηση στη δημοτική αρχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση είναι να υπάρχει σχεδιασμός και δέσμευση ώστε εντός πενταετίας από την παραχώρηση να γίνει η εκμετάλλευση του χώρου. Επίσης η πρόταση θα πρέπει να είναι αρκετά σοβαρή και να μας δίνει τα εχέγγυα ότι θα αξιοποιηθεί η περιοχή".

"Σήμερα βάζουμε τις βάσεις της συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε αφού συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποδώσουμε τον χώρο για ελεύθερη χρήση στην κοινωνία", ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, ο οποίος εξήγησε ότι το στρατόπεδο πρόκειται να μετατραπεί σε ένα αστικό πάρκο περιπάτου και αναψυχής.

"Για τα 14 διατηρητέα κτήρια που υπάρχουν στον χώρο, θα κάνουμε μια συνάντηση με το υπουργείο Πολιτισμού για να δούμε ποια από αυτά μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε και στη συνέχεια να τα αναπαλαιώσουμε και να τα αναστηλώσουμε για να γίνουν χώροι πολιτισμού και συναφών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό", ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα ότι η περίπτωση του Κόδρα είναι διαφορετική από το στρατόπεδο Παύλου Μελά, γιατί τα περίπου 200 στρέμματα του Κόδρα έχουν μια ομπρέλα προστασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Είναι χώρος περιπάτου, ιστορικός και αρχαιολογικός και σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθεί", κατέληξε ο κ. Μπακογλίδης.

Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την παραχώρηση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία.

Παρόντες στην εκδήλωση είναι, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της τοπικής κοινότητας.

Στη συνέχεια, η υφυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους των επιμελητηρίων στο γραφείο του πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ.