Skip to main content

Παπανάτσιου: Δεν θα δηλωθούν οι αποδείξεις λιανικής για το αφορολόγητο

Χωρίς λόγο μάζευαν αποδείξεις λιανικής το 2016 οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Από του χρόνου, σύνδεση αποδείξεων με πλαστικό χρήμα.

«Αχρηστες» είναι οι αποδείξεις που έχουν ήδη συλλέξει οι φορολογούμενοι καθώς η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο το οποίο δικαιούνται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χορηγηθεί και για τα φετινά εισοδήματα χωρίς τις αποδείξεις δαπανών.

Όπως γράφει η Ημερησία, στο έντυπο Ε1 της νέας φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά την άνοιξη του 2017, ο κωδικός 049 του πίνακα 7 για την αναγραφή του ποσού των αποδείξεων θα υπάρχει, αλλά θα είναι και πάλι ανενεργός.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, διευκρίνισε ότι για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που έχουν συλλέξει φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι θα ισχύσει και στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 ό,τι ίσχυσε και στις φετινές δηλώσεις, δηλαδή δεν θα χρειαστεί να δηλωθεί αριθμός αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού.

Αλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών, όπως συνέβαινε έως το 2014. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 που θα υποβληθούν την ερχόμενη άνοιξη, το έμμεσο αφορολόγητο όριο είναι συνάρτηση της οικογενειακής κατάστασης του φορολογούμενου και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών ως εξής:

- σε 8.636 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς παιδιά μετά τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.900 ευρώ.

- σε 8.864 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο παιδί λόγω της μείωσης της έκπτωσης φόρου στα 1.950 ευρώ.

- σε 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με δύο προστατευόμενα τέκνα μετά τη μείωση της έκπτωσης φόρου στις 2.000 ευρώ.

- σε 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία ή περισσότερα παιδιά, όσο δηλαδή είναι και σήμερα, λόγω της διατήρησης της έκπτωσης φόρου στα 2.100 ευρώ.

Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ το ποσό της έκπτωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά χίλια 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.
Αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Για τα εισοδήματα του 2017 το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύνδεση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.).

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα προωθηθεί στις αρχές του επόμενες έτους, οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος ως εξής:

Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.

Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
«Πέναλτι» φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.