Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε

«Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε και το μήνυμα αυτό θα αποσταλεί είτε χρειαστεί να γίνει συμπληρωματικός προϋπολογισμός είτε χρειαστεί η
«Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε και το μήνυμα αυτό θα αποσταλεί είτε χρειαστεί να γίνει συμπληρωματικός προϋπολογισμός είτε χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων», τόνισε ο  υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ψύχραιμη στάση απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα είναι εκείνη που υιοθετεί η κυβέρνηση, η οποία αναμένει και άλλες επιθέσεις του είδους και τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός απέδωσε το κλίμα των πιέσεων σε έναν συνδυασμό κερδοσκοπικών κινήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «κλασικές», και της «ανυπομονησίας» των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επείγονται να δουν αποτελέσματα από την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχουν σχέση με την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας, κατάσταση την οποία η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη.

Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους εταίρους, όπως έπεισε και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα. Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως είπε ο υπουργός, θα περάσουν μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει τη συνολική εικόνα της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου, προκειμένου όλα αυτά να περιληφθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός μετά τον υπουργό Οικονομικών δέχθηκε και την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία μετά τη συνάντηση με δηλώσεις της, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη, η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, ώστε αυτές να γίνουν πιο φιλικές προς τους επενδυτές, αλλά και ο συντονισμός όλων των φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι τα ζητούμενα για την κυβέρνηση.

Εξάλλου, αύριο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν σε συζήτηση δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, που θα αφορούν στην υπερχρέωση των νοικοκυριών αφενός και των επιχειρήσεων αφετέρου, ενώ στην αρχή του νέου έτους αναμένεται να έρθει στη βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς λήγει η ισχύς του προηγούμενου.