Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Καμία συνομιλία για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

«Δεν συμμετέχουμε σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης», υπογράμμισε ο κ. Παπακωσταντίνου σήμερα από το Νταβός.
«Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. 

Μετά από επίμονεςπιέσεις για το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΕΕ καισυγκεκριμένα με τη Γερμανία και τη Γαλλία ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε: «Το έχω πει αυτό πάραπολλές φορές στο παρελθόν δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή γιατο οποίο έχουμε οποιαδήποτε γνώση».

Οι Financial Timesεπικαλέστηκαν σήμερα ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι φέρεταινα δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει έκτακτη στήριξη από άλλεςευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν ως ύστατη λύση.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα «ζήτησε ή ανέθεσε σε κάποιον να ζητήσει από Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα». Μιλώντας στο CNN διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάθε χώρα αναζητά να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει περιοδεία προώθησης τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Ασία.

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε τις υποθέσεις περί αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας «παράλογες», ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια επειδή οι αγορές δεν έχουν δει ακόμα να εφαρμόζονται τα σχέδια της κυβέρνησης, αν και τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να γίνονται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πειστεί για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της σε μικρό χρονικό διάστημα. «Η ΕΕ μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις κατά της αθέτησης των δανεικών υποχρεώσεων, ωστόσο παρέχει εγγύηση απόδοσης. Η ΕΕ θα επιτηρεί ακριβώς τι κάνουμε, κάθε μήνα όλοι θα γνωρίζουν αν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας ή όχι».

Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα είναι «η έλλειψη αξιοπιστίας, που ωθεί πολλές από τις διακυμάνσεις της αγοράς - μόλις αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά».