Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη χρονια και το 2011

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα επαναλαμβάνει ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ισοτιμία, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων ή για πρόσθετα μέτρα περικοπών επαναλαμβάνει ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ισοτιμία. Τονίζει ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και χαρακτηρίζει το 2011 χρονιάς δύσκολης δουλειας για την κυβέρνηση. 

Ξεκαθαρίζει ότι οι μισθολογικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα καθορίστηκαν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι δεν προβλέπεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. «Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όμως προβλέπεται οι μισθολογικές εξελίξεις να συνδεθούν περισσότερο με την παραγωγικότητα» σημειώνει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ.Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι ως το τέλος του έτους θα υπάρχει εξειδίκευση σε κάποιους τομείς που υπάρχουν ιδιαίτερα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ρύθμισης της αγοράς και ενίσχυσης των εσόδων. Σημειώνει παράλληλα ότι για τον ΟΣΕ ετοιμάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει για το πότε θα βγει η χώρα να δανειστεί στη διεθνή αγορά, λέγοντας ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους. «Πρακτικά ανάγκη για έξοδο στις αγορές δεν θα έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και αυτό το γεγονός μας δίνει το περιθώριο να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας στο βαθμό που είναι εφικτό και να βγούμε για δανεισμό σε μια στιγμή που θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία ή μήνας στο πρόγραμμα. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους» υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Για τη συνεργασία με την τρόικα ο υπουργός αναφέρει ότι αποτελεί από μόνη της μια πρωτόγνωρη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους ίδιους τους οργανισμούς που συμμετέχουν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γιατί παρόλο που η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολλές φορές για παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τόσο μεγάλη δανειακή σύμβαση και ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα και μάλιστα σε μία χώρα της Ευρωζώνης. «Όλα αυτά δημιουργούν πολλούς περιορισμούς για όλους και οδήγησαν και σε αναγκαστικές αποφάσεις για όλους. Όμως, κατηγορηματική αξιολόγηση του προγράμματος - θετική ή αρνητική - δεν είναι εύκολη και μάλιστα τόσο νωρίς. Άλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα είναι μια δυναμική διαδικασία και κύριος «μέτοχος» του προγράμματος είναι η Ελληνική Κυβέρνηση» σημειώνει.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, τονίζοντας παράλληλα ότι απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που περιγράφεται στο μνημόνιο δεν είναι ευθύνη μόνο ενός υπουργού. 

Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους με μεγάλες τομές στο πεδίο του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής διαχείρισης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ο «Καλλικράτης», η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και μια σειρά από άλλες πολιτικές που περιλάβει το μνημόνιο.