Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις

Ο προϋπολογισμός του 2010 βάζει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία και τους πολίτες που έχουν ανάγκη, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στ

«Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών». Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010. Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισ. ευρώ ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων». 


Προσδιόρισε ότι για τα φυσικά πρόσωπα οι κυβερνητικές θέσεις προβλέπουν: μία ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, γενίκευση του πόθεν έσχες, σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων και φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών. Για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προβλέπεται: Διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών, κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών, φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών. Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προτείνεται: εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο και αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων.


Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα προβλεπόμενα μέτρα είναι: κατάρτιση προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων, ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων, επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογούμενους, δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο, καθώς και έλεγχος πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δε δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους. Αναφορικά με τον συζητούμενο προϋπολογισμό ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι για το 2010 έχει προγραμματιστεί μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%, ενώ όλα τα υπουργεία θα συντάξουν τριετή προϋπολογισμό με μείωση των εξόδων τους, αλλά και κατάργηση υπηρεσιών, όπως γίνεται με το κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Στο σκέλος της εισοδηματικής πολιτικής οι μισθολογικές αυξήσεις θα καλύπτουν τον πληθωρισμό. Για όσους αμείβονται άνω των 2.000 ευρώ το μήνα θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Θα περικοπεί συνολικά η δαπάνη για επιδόματα στο δημόσιο κατά 10%, θα μειωθούν κατά 50% τόσο οι αμοιβές μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε ΔΕΚΟ όσο και ο ίδιος ο αριθμός των μελών, θα μπει πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ και θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ. Όλα τα ΝΠΔΔ και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δημοσιεύουν ισολογισμούς σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και υπογεγραμμένους από ορκωτό λογιστή. Οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δε θα δώσουν οικονομικές επιβραβεύσεις (bonus) στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμα και μετά την επιστροφή των χρημάτων του δημοσίου από το πρόγραμμα ρευστότητας. Ο υπουργός εξήγγειλε ακόμη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος καταγραφής προμηθειών στα νοσοκομεία, εφαρμογή αποκεντρωμένων διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών και επαναφορά της λίστας φαρμάκων.


Στον τομέα των εσόδων, με στόχο τη μείωση του χρέους, συντάσσεται, είπε ο υπουργός, νέο πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων: με τη δημιουργία και μετοχοποίηση στην κεφαλαιαγορά εταιρίας συμμετοχών του δημοσίου, με ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τη δημιουργία ενός «καλαθιού» αξιοποιήσιμων ακινήτων του δημοσίου και εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά, με την ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και με την προείσπραξη εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για την εμπέδωση της διαφάνειας ο υπουργός γνωστοποίησε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος και προγραμματισμός δαπανών: Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο, ενώ θα λειτουργήσει ενιαία αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο δημόσιο έως τα μέσα 2010 για τον έλεγχο της δαπάνης για μισθούς είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σας καλώ, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, να υπερψηφίσετε το νέο προϋπολογισμό, γιατί είναι η ουσιαστική αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας, για την οποία πήραμε καθαρή εντολή από τον λαό.