Skip to main content

Παπαγεωργόπουλος: Αδικη η κριτική Τζάκρη κατά της Ζώνης Καινοτομίας

Υπεραμύνθηκαν των κατηγοριών που τους προσήψε η υφυπουργός, κα Τζάκρη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης κ. Αρζιμάνογλου και ο προεδρεύων του δ.σ. της ΑΖΚ, δήμαρχος κ. Παπαγεωργ
Σημαντικό έργο και με ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ επιτέλεσε η διοίκηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ τα τελευταία 2,5 χρόνια και είναι άδικη η επίθεση της Υφυπουργού Εσωτερικών, κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη για σπατάλη πόρων, υποστήριξαν ο προεδρεύων του δ.σ. της εταιρίας και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ιορδάνης Αρζιμάνογλου σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος αμείβεται μόνο με 963 ευρώ το μήνα με περίπου 400 ευρώ οι άλλοι σύμβουλοι, ενώ ο κ.Αρζιμάνογλου πληρώνεται με 8.000 ευρώ μηνιαίως.  Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι επιτελέστηκε «πολύ έργο, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα», ότι «το δ.σ. εκφράζει τους φορείς της πόλης», λέγοντας ότι συνεδρίασε 35 φορές σε δυο χρόνια.

Ο κ. Αρζιμάνογλου επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες από το δ.σ. για τη χωροθέτηση, τα κίνητρα, τα κριτήρια ένταξης και την εξασφάλιση διαχειριστικής επάρκειας, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί και το  στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο για τη ζώνη.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ο κ.Αρζιμάνογλου είπε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η υπογραφή μνημονίου από τον αρμόδιο υπουργό για να ακολουθήσει σχετική πράξη παραχώρησης της έκτασης ιδιοκτησίας ΥΠ.Α.Α.Τ. , γνωμοδότηση του ΟΡΘ για τα όρια της ζώνης, κοινή υπουργική απόφαση για τα όρια της ζώνης, έγκριση μνημονίου από τη σύγκλητο του ΑΠΘ και απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔ να παραχωρήσει κατά χρήση την έκταση πλησίον του αεροδρομίου.

«Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης, ώστε να ξεκινήσουν οι υποδομές», τόνισε ο κ. Αρζιμάνογλου. Επιπλέον, διευκρινίσεις θα δοθούν ως τις 7 Ιανουαρίου από το δσ στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να σταλούν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για τα κίνητρα της ζώνης.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ξεκαθάρισε ότι η εκπόνηση του πρώτου στρατηγικού σχεδίου για τη ζώνη ανατέθηκε  σε ιδιωτική εταιρία από την προηγούμενη κυβέρνηση και κόστισε 450.000 ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες κοστίζουν 1,5 εκατ. ευρώ, «ποσό πολύ μικρότερο από άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές ζώνες». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην εταιρία απασχολούνται μόνο τέσσερα άτομα και ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων οκτώ εργαζομένων.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία που είχε το δσ την προηγούμενη εβδομάδα με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Μάρκο Μπόλαρη, τονίζοντας ότι πιστεύει ότι «κάλυψε πλήρως το δσ» και γι΄ αυτό ο εκπρόσωπος του ΑΠΘ αποφάσισε να μην παραιτηθεί.

Ο κ. Αρζιμάνογλου τόνισε ότι το έργο της ΑΖΚ ΑΕ είναι πολύ σημαντικό τον τελευταίο χρόνο και έγιναν σημαντικές ενέργειες, προκειμένου να προωθηθεί και να προσελκυστεί το ενδιαφέρον ξένων καινοτόμων εταιριών στη ζώνη. Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόσφατα εκπρόσωποι της Mπόινγκ επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη μετά από δική του πρόσκληση και ήρθαν σε επαφή με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.

Επίσης, η ΑΖΚ επιδιώκει να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Ζώνη Καινοτομίας  Cyberport του Χονγκ Κονγκ με στόχο να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων. Τόνισε ότι η Ζώνη του Χονγκ Κονγκ είναι ένας οργανισμός 2 δισ. δολαρίων που ανήκει στην περιφερειακή κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Υποστήριξε ότι η στρατηγική ανάπτυξης της ζώνης εξαρτάται άμεσα από την τελική χωροθέτησή της, που αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2009.  Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται το στρατηγικό σχέδιο στο τέλος του χρόνου και μετά αναμένεται η έγκριση του με υπουργική απόφαση από την κυβέρνηση.